Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Ihlamur, özellikle kış aylarında adını sıkça duyduğumuz ancak aslında her mevsim tüketilmesi gereken ve çay şeklinde tüketilmekte olan bir bitkidir. Ihlamur ağacı yaklaşık 25 ila 50 metreye kadar uzanabilmekte ve bulunduğu ortama çiçeklerinden güzel bir koku yaymaktadır. Yüzyıllardır bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmakta olan ıhlamur zengin bir besin kaynağıdır. Yazımızın ilk kısımlarında ıhlamurun faydaları nelerdir konusunu detaylı olarak inceledikten sonra ıhlamur nasıl demlenir konusunda püf noktalardan bahsedeceğiz, keyifli okumalar…

Bir çok farklı araştırma sonuçlarında oldukça faydalı olan ıhlamurun yaprakları ve çiçeklerinden çay demlenebilmekte ve özellikle de kış aylarında siyah çayın da papucunu dama atabilmektedir. En bilinen ve en sık faydalanılmak istenen özelliği soğuk algınlıklarına iyi geliyor olmasıdır. Ancak bu özelliği diğer özelliklerinin yanında sadece bir tanesidir ve bunun dışında bir çok faydadan bahsedilmektedir. Çayının yanı sıra yapraklarından da yine hastalıklara iyi gelebilen macunlar da yapılabilmektedir.  Bizler de makalemizde ıhlamurun hangi hastalıklara iyi geldiğini, faydalarını ve zararlarını sizinle paylaşıyor olacağız.

 

70 Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Ihlamur Hangi Besin Kaynaklarını İçermektedir?

Ihlamur çiçeklerinin içeriğinde aktif olarak fitokimyasallar bulunmaktadır.  Bitkilerin doğal savunma sistemi olan fitokimyasallar, yine bitkilere aroma, renk ve tat sağlamaktadır. Uçucu yağ, glikoz (şeker) ve tanen yanı sıra ıhlamurun içeriğinde A vitamini, B6 vitamini, C vitamini, P vitamini, manganez, ossidaz, glusid, reçine, flavon, müsilaj, saponin, strol, enzimler, organik asitler ve farnesol bulunmakta olan ıhlamur bitkisinde kalsiyum içeriği de oldukça zengindir.

Ihlamurun özellikleri arasında spazm çözücü antispazmodik, hazmettirici digestif, balgam söktürücü ekspektoran, idrar söktürücü diüretik, terleten sudofirik, rahatlatıcı sedatif, hafif düzeyde uyuşturucu, kanın hiperviskositesini ve hiperkoagülasyonunu artırmak mevcuttur.

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Geçmişten günümüze kadar bir çok sağlıkçının da önerisi doğrultusunda tedavi amacıyla kullanımakta olan ıhlamurun içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sayısız faydası mevcuttur. Alternatif tıbbın da vazgeçilmez bitkilerinden biri olan ıhlamurun en bilindik faydalarından biri grip ve soğuk algınlığına iyi geliyor olmasıdır. Ancak bu faydanın yanı sıra bir çok ayrı faydası da mevcuttur ve bizler de bu başlık altında ıhlamurun sağlık üzerindeki faydalarına değiniyor olacağız. Şimdi ıhlamurun faydalarını detaylı olarak inceleyelim.

Soğuk Algınlığı ve Gribe İyi Gelir

Ihlamurun soğuk algınlığına iyi geliyor olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Ancak yüzyıllardır ıhlamurun bileşenlerinde bulunan ve terletme özelliği bulunan sudofirik sayesinde grip ve soğukalgınlığını tedavi edebilmektedir. Bununla beraber ıhlamur ve ıhlamur çayı boğazda ve ağızda oluşan enfeksiyonların da düzelmesinde yardımcı olmaktadır. Ihlamurun içeriğinde bulunan ve yapışkan bir madde olan müsilaj ağızda ya da boğazda oluşan rahatsız edici bölgeleri yatıştırmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca müsilaj içeriğinde yer alan özellikleri sayesinde mukus üretimini de azaltmaktadır.

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Ihlamurun terletme özelliğinin yanı sıra ateşin de düşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca amfizem, koah ve astım gibi kronik bronsit rahatsızlıklarında da oldukça etkili bir besin maddesidir.

 

5c45cbb7c03c0e04704c2e63 Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Rahatlatıcı ve Sakinleştirici Etkilere Sahiptir

Bitkisel tedavi yöntemlerinde ıhlamur geniş bir yere sahiptir. Ihlamur çayının gevşemeyi sağlamak ve endişe ile mücadele etmek gibi faydaları mevcuttur. İçeriğindeki öz yağlar bu konuda önemli yardımcılardır. Ayrıca ıhlamurun geleneksel olarak bilinen kullanımı ile kaygı ve endişe problemleri yaşayan kişilerde sakinleştirici ve sinirleri yatıştıran etkileri de mevcuttur. Ihlamur çayının tüketilmesi gerginliğin azaltılmasında önemli bir yardımcı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca baş ağrılarının neden olduğu zonklama ağrılarını nazik bir şekilde uzaklaştırabilmektedir. Sakinleştirici özelliğinin yanı sıra uykuyu destekleme özelliği de mevcuttur. Uykuya geçmeden önce içilecek olan bir fincan sıcak ıhlamur sinirlerin yatışmasına ve uyku problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca dinlendirici ve kaliteli bir uyku çekilmesine yardımcı olmaktadır.

Kronik Hastalıkları Önleyebilmektedir

Bir çok diğer bitkisel ilaçlarda olduğu gibi ıhlamur çayı da içeriğinde antioksidan özelliklere barındırmaktadır. Kaempferol ve quercetin gibi bazı antioksidan bileşikler serbest radikal süpürücüsü olarak hareket ederler. Ayrıca bu bileşikler vücut sisteminden hücresel solunumun zararlı olabilecek yan ürünlerini ortadan kaldırabilmektedir. Ayrıca kronik olan hastalıkların önlenmesinde ve genel sağlığın geliştirilmesinde etkili olmaktadır. Bu işlevler özellikle yaşlandıkça cildi güneşe ve kırışıklıklara maruz kalmaya karşı korumak açısından etkilidir.

Enerji Vermektedir

Ihlamurun içeriğinde bulunan besin maddeleri vücuda enerji vermektedir. Özellikle soğuk havalarda vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamak için bir fincan ıhlamur çayı içilmesi tavsiye edilmektedir. İsteğe göre içerisine bir çay kaşığı bal eklenebilir ve sadece enerji değil vitaminler açısından da kaliteli bir kaynak sayılabilir.

Vücudu Temizlemektedir

Ihlamur, düretik eylemi olan idrar üretiminin artırılmasını teşvik etmekte ve vücuttaki istenmeyen ve zararlı olan ziyaretçilerin kandan ve vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Ihlamurun üstlenmiş olduğu bu görev sık sık tuvalete gitmeye yardımcı olmasıdır. Böylece çeşitli böbrek rahatsızlıkları ve idrar yolu enfeksiyonlarından şikayetçi olan hastaların bu durumla mücadele etmesinde önemli bir yardımcıdır.

Kalbi Desteklemektedir

Ihlamurun rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliğinden bahsetmiştik. Rahatlamak ve sinirlerin yatışmış olması ise kalbi koruyabilmenin en iyi yollarının başında gelmektedir.  Rahatlatıcı ve sakinleştirici özellikleri nedeniyle ıhlamur çayı tüketiyorsanız aynı zamanda kalp çarpıntısı ve aritmi yani taşikardi gibi rahatsızlıklarınızı da azaltmış olacaksınız. Ayrıca ıhlamurdan yapılmış olan ıhlamur çayının damarları genişletebilme etkileri de mevcuttur ve bu özelliği ile kardiyovasküler ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkların riskini azaltabilmektedir. Bu çayın kalbi koruma özelliği sayesinde kalbin arter duvarlarında plak oluşumu engellenmektedir. Böylece kan damarı duvarları daha esnek olacak ve kan akışına teşvik edilecektir.

kurutulmus-ıhlamur-100-gr.-7dfc Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

 

Vücutta Detoks Etkisi Yaratmaktadır

Ihlamurun içeriğinde bulunan P-kumarik asit ıhlamur çayında da bulunan çok faydalı organik bir bileşiktir. Ihlamur ayrıca biline bir diyatoretiktir. Yani, vücutta yer alan aşırı miktarlardaki su, yağ, tuz ve yabancı maddelerle beraber toksinlerin vücuttan atılmasında çok etkili bir yol olan terlemeyi gerçekleştirmektedir. Terleme yolu ile vücuttaki toksinlerin atılması ile detoksun gerçekleşmesi de hızlandırılmış olacaktır. Ateş sorunu yaşamakta olan kişiler için de ıhlamur önemli bir yere sahip olmaktadır. Bunun nedeni ise terlemeyi tetikliyor olması ve ateşi daha çabuk bir şekilde düşürebilmesidir. Ayrıca bu çay ile organ sistemlerinde kalıcı hasar oluşumunun ortaya çıkması önlenebilmektedir.

 

Vücuttaki Genel İltihabı Azaltmaktadır

Gut ve artrit gibi baş ağrısı, gerginlik ve diğer enflamatuvar rahatsızlıkları ile mücadele eden kişiler için ıhlamur çayı rahatsızlık veren semptomların ortadan kaldırılmasında önemli bir yardımcı olarak kabul edilebilmektedir. En bilinen özelliklerinden biri olan solunum yolundaki iltihaplanmaların azalmasına yardımcı olduğu gibi kan basıncının düşürülmesinde de yardımcı olabilmektedir. Ayrıca kan damarlarındaki iltihaplanmaların da giderilmesini sağlamaktadır. Böylece baş ağrıların oluşmasına sebep olan küçük kılcal damarları destekleyen bu çay, artrit hastalarının şişkin dokularını da engellemektedir.

Baş Ağrılarını Hafifletmektedir

Baş ağrılarında, özellikle de migren ağrılarında ıhlamur çayı oldukça faydalı olacaktır. Çalışırken ya da ders  yaparken zorlanabilen beyinler için ıhlamur çayı zihin yatışmasına yardımcı olabilmektedir. Çalışma arasında tüketilen ıhlamur çayı ile kendinizi dinlenmiş ve yenilenmiş olarak hissedebilirsiniz. Çocuklar için de güvenli kabul edilen ıhlamur çayı, yine yetişkinlerdeki gibi sinirlerin yatışmasında, huzursuzluğun ve sinirlilik halinin son bularak rahatlamaya yardımcı olabilmektedir.

Kanseri Önlemektedir

Ihlamurda ki antioksidan özelliği sayesinde kanser hastalıklarına karşı savaşçı olduğı söylenebilmektedir. Kanser hastalıklarının hem önlenebilmesi hem de tedavi aşamasında destek alınabilmesi için önemli bir besin kaynağıdır. Bu çayın içeriğinde bulunan kumarin ve Quercetin gibi antioksidan bileşikleri, kanser hastalıklarına sebep olan sağlıklı hücrelerde ki serbest radikallerin mutasyon ya da apoptoz oluşmasını engellemektedir.

Kan Basıncını Düşürmektedir

Ihlamur, kan basıncının düşürülmesinde önemli bir yardımcıdır. Sakinleştirici özelliği olan bu bitki ile uzun vadeli yaşanmakta olan stres için harika bir ilaç görevi görmekte ve bu durum özellikle kardiyovasküler sistemi etkilemektedir. Kan basıncının düzenlenebilmesi için ıhlamur çayı uzun vadede ve düzenli tüketilmesi gerekmektedir.

ihlamur-6 Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Saç Sağlığını Korumaktadır

Ihlamur çayı, sadece soğuk algınlığı ya da diğer saydığımız rahatsızlıklarda dahili kullanım ile tedavi özelliğine sahip değildir elbette. Saç bakımı için harici kullanım ve aynı zamanda dahili kullanım ile tüketilebilir ve olumlu sonuçlar verebilmektedir. Haftada bir kez saçlar ıhlamur çayı ile yıkanabilir, böylece daha güçlü ve daha parlak saçlara sahip olmak mümkün olabilmektedir. Ayrıca saç derisinde direk uygulanabildiği gibi ağız yoluyla tüketildiğinde de saç derisi ve saç telleri için yine faydalı sonuçlar doğuracaktır. Saç derisine sürülebilir ve kafa derisindeki kaşıntı ile kuruluğu giderebilmekte, derinin iyileşmesine yardımcı olabilmektedir. Saçların dökülmesini engellemektedir.

Sindirim Sorunlarını Hafifletmektedir

Karın ağrısı, kabızlık, kramp  ya da şişkinlik söz konusu ise il aklınıza gelecek olan çözüm ıhlamur içmek olmalıdır. Ancak tavsiyemiz bu gibi durumlar nedeniyle tüketilen ıhlamurdan hemen sonra tuvalete gidilmemesidir. Ihlamurun içeriğinde bulunan bileşikler ve kimyasalların karışımı  gastrointestinal rahatsızlıklarını azaltabilmekte, besinlerin sindirimini ve boşaltımını uyarabilmektedir. Ayrıca irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim bozukluklarının geleneksel yöntemle tedavisi de yine ıhlamur tüketimi ile gerçekleşebilmektedir. Beslenme sonrasında tüketilen besin eğer mideyi rahatsız ediyorsa ya da midede ağrıya neden olabiliyorsa sıcak olarak tüketilen ıhlamur yine bu sağlık probleminin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Bilgi: İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ile ilgili merak edilenler için “İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS)Nedir?” başlıklı makalemizi linki tıklayarak ziyaret edebilirsiniz. 

Yaşlanma (Anti-Aging) Etki Göstermektedir

Antioksidan içeriği zengin besinlerin tüketilmesi ile cildin yaşlanmasının önüne geçmek mümkün olabilmektedir. Ihlamur ise antioksidan içeriği zengin olan bir bitkidir ve tüketildiğinde serbest radikallerle savaşarak hücrelerin yenilenmesini hızlandırmaktadır. Yaşlanma sürecini yavaşlatarak cildin yaşlanmasını önlemekte olan ıhlamur, çay olarak düzenli bir şekilde tüketildiğinde daha sağlıklı, daha genç ve daha güzel bir görünüme kavuşmak mümkün olabilmektedir. Ayrıca ufak tefek bazı cilt sorunlarının onarılmasına yardımcı olacaktır. Ihlamur çayının cilt lekelerinin giderilmesinde de etkili olduğu bilinmektedir. Bu olumlu etkileri sağlayabilmek için kaynatılmış olan ıhlamur yaprakları cilt lekelerinin olduğu bölgeye sürülerek uygulanması mümkün olmaktadır.

Cilt Lekeleri İçin Ihlamur Çayı Tarifi:

İki ila üç tatlı kaşığı ıhlamur bir bardak kadar sıcak suyun içerisine eklenir ve bir süre kaynamaya bırakılır. Altı kapatılarak ağzı kapalı bir biçimde soğumaya bırakılır. Tamamen soğuduktan sonra süzülür ve ıhlamur çayı lekelere sürülerek uygulanabilir. Sadece lekeli bölgelere değil de cildin tamamına düzenli olarak her akşam sürüldüğünde kırışıklıkların oluşumu önlenebilmekte ve varolan kırışıklıklar onarılabilmektedir.

zayiflamak_icin_ihlamur_nasil_tuketilmeli_1550152809_0028 Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Göz Sağlığı ve Temizliği İçin Yararlıdır

Ruhsal açıdan rahatlatıcı özelliklere sahip olan ıhlamur çayı, cilt için de aynı etkilere sahip bir besin maddesidir. Bu özelliği sayesinde gözler için de oldukça yararlıdır. Göz altlarında oluşan koyu rengin giderilmesinde ve gözlerin dinlendirilmesinde ıhlamur çayından yardım alınabilmektedir. Bunun çin ıhlamur yaprakları kaynatılır ve ılındıktan sonra bir pamuk yardımı ile pamuğa yüklenen ıhlamur çayı göz kapaklarının üzerine konulur ve 10 ila 15 dakika bekletilir. Böylece göz altında oluşan şişlik ya da koyu renkler ile göz kapaklarında oluşabilen bakterileri engellediği gibi gözde oluşan çapakların da giderilmesini sağlamaktadır.

 

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Ihlamur bitkisinin genel faydalarından bahsettik. Geleneksel olarak çay şeklinde tüketilen ıhlamur, doğru şekilde demlendiğinde ise maksimum düzeyde fayda sağlamak mümkün olacaktır. Bu başlık altında bizler de ıhlamur çayının tarifini paylaşıyor olacağız.

Ihlamur Çayı Hazırlanışı

Ihlamur çayının demlenmesi ile ilgili farklı öneriler olsa da en doğru yöntem ıhlamur bitkisinin suyun içerisinde kaynatılmamasıdır. Bitkiler belli bir ısı derecesinin üzerinde kaynatıldığı zaman içerisinde yer alan faydalı bileşiklerin kaybolma ve faydalarında yararlanılamama ihtimali söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle ıhlamur bitkisi de dahil diğer bitki çayları demlenirken öncelik olarak su kaynatılmalıdır. Ateşten alındıktan sonra üzerine çayı demlenmek istenen bitkinin yaprakları ve çiçekleri eklenerek ağzı kapatılır ve beş ila on dakika kadar demlenmeye bırakılır. Demlenmiş olan bitki çaylarının ise taze olarak tüketilmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir ıhlamur çayı tüketilmek isteniyorsa her defasında taze olarak demlenmeli ve mümkün olduğunca hazır paketli poşet ıhlamur çayı kullanmak yerine aktardan ya da güvenilir adreslerden alınan doğal ıhlamur tercih edilmelidir. Gün içerisinde iki fincana kadar tüketilebilir. Ancak aşırı miktarda tüketilmesi bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilmektedir.

Öksürük İçin Ihlamur Çayı Nasıl Demlenmelidir?

İki su bardağı suyun içerisine beş adet ayva yaprağı eklenerek kaynatılır. Ateşten alınan suyun içerisine bir yemek kaşığı ıhlamur ilave edilerek kapağı kapalı bir şekilde beş ila on dakika kadar demlenmeye bırakılır. Ilınması beklenir ve ılındıktan sonra bir çay kaşığı bal ilave edilerek ılık olarak tüketilir.

Soğuk Algınlığı İçin Ihlamur Çayı Nasıl Demlenmelidir?

Bir demliğin içerisine iki su bardağı su ile bir parça taze zencefil konulur ve kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra ateşten alınır ve içerisine bir tutam ıhlamur ilave edilerek ağzı kapalı bir şekilde beş ila on dakika kadar demlenmeye bırakılır. Demlenme süresinin sonunda içerisine bir tatlı kaşığı kadar bal ilave edilerek ılık olarak bekletilmeden tüketilir.

Kedi Otu Köklü, Melisalı ve Zencefilli Ihlamur Çayı

Ihlamur çayının cilt üzerindeki olumlu etkilerinden bahsetmiştik. Bu paylaşacağımız ıhlamur çayını tükettiğinizde stres ve olumsuz faktörlerin neden olduğu cilt sorunlarının iyileşmesmesine yardımcı

ihlamur Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?olmaktadır. Beş gün boyunca bu paylaştığımız ıhlamur çayını tükettiğinizde özellikle ciltte oluşan kızarıklık ve cilt kuruluğuna iyi geliyor olacaktır.

 

Kedi Otu Köklü, Melisalı ve Zencefilli Ihlamur Çayı İçin Malzemeler

  • Bir bardak ile melisa yaprağı
  • Bir bardak ile ıhlamur yaprağı
  • Çeyrek bardak ile ezilmiş kedi otu kökü
  • Bir çay kaşığı ile ezilmiş zencefil kökü

Kedi Otu Köklü, Melisalı ve Zencefilli Ihlamur Çayının Hazırlanışı

Kapaklı bir kavanoza tüm malzemeler konulur ve tamamı iyice karıştırılır. Bir fincan kaynamış suyun içerisine bir çay kaşığı kadar karışım çaydan eklenir ve kapağı kapatılarak on dakika demlenmeye bırakılır. Süzülerek ılık olarak tüketilir. Uyku öncesinde ya da dinlenme esnasında bu karışım çay tüketiebilir. Kalan toz halindeki karışım ise serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

Naneli ve Limonlu Soğuk Ihlamur Çayı Nasıl Demlenmelidir?

Önceden demlenmiş olan iki litre kadar ıhlamur çayına dilimlenmiş yarım limon ilave edilir. İki ince dal taze nane ve bir bardak buz eklenir. İsteğe göre lezzetlendirmek için bal ilave edilebilir ve soğuk olarak servis edilir.

Ihlamur Çayının Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?

  • Ihlamur ağacı kaliteli bir nektar ve bal koruyucusudur. Ihlamur ağacından solun ancak zengin aromaya sahip bal üretildiği bilinen bir gerçektir.
  • Ihlamur çiçeğinde bulunan uçucu yağ aroma terapi özelliği taşımakta ve bu özelliği sebebiyle sık sık kullanılmaktadır. Bu uçucu yağ ise ateş düşürmek, rahatlamak, kanı inceltmek, balgam ve gece terlemelerini azaltabilmek için tercih edilmektedir.
  • Cilt lekeleriyle de mücadele edebilen ıhlamur çiçeğinde ki yağ esansı tıkanıklığın açılmasında da yardımcı olmaktadır.
  • Yoğun ve zengin bir ahşap özelliği taşıyan ıhlamur ağacı, mobilya üretiminde kullanılabilmektedir.

410945 Ihlamurun Faydaları Nelerdir? Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Ihlamur Çayının Zararları Var mıdır ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bazı bitkilerin, rahatsızlıkların önlenebilmesi ve varolan rahatsızlıkların ise tedavi sürecinde kullanıldığından bahsediyoruz. Ihlamur da elbette bunların başında gelen zengin içerikli ve oldukça faydalı bir bitkidir ve doğru bir şekilde tüketildiğinde maksimum düzeyde faydalanmak mümkün olabilmektedir. Ancak yine bir çok bitkide olduğu gibi aşırı kullanımlarda ve belirli rahatsızlıklarda tüketilmemesi ya da dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Eğer belirli bir rahatsızlığınız söz konusu ise bitkisel tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Bizim ise bu konuda size önerilerimizi aşağıda paylaşıyor olacağız.

Hamileler İçin Uyarılar

Ihlamur çayının kanı incelttiğinden bahsetmiştik. Hamilelerde tüketilmesi halinde doğum sonrası kanamaların artmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple hamilelerin doğum gerçekleşene kadar bu bitkiyi ve bu bitki ile yapılmış olan çayı tüketmemesi önerilmektedir.

Anemi Rahatsızlığı Olanlar İçin Uyarılar

Anemi rahatsızlığı olan bireylerin besinlerin tüketimi sırasında ya da demir takviyesi aldıkları süre boyunca ıhlamur çayı tüketmemeleri önerilmektedir. Bunun nedeni ise ıhlamurla birlikte tüketildiğinde demirin emilmesine neden olabiliyor.

Kalp Rahatsızlığı Olanlar İçin Uyarılar

Ihlamur çayının kalbi desteklediğini ve rahatlatıcı özelliği sebebiyle kalp rahatsızlıklarına iyi geldiğinden bahsetmiştik. Damarların genişlemesine yardımcı olan ıhlamur çayı kontrolsüz tüketildiğinde kalp rahatsızlığı olan kişiler için bir risk oluşturabilmektedir. Bu nedenle kalp rahatsızlığı olan kişiler ıhlamur çayını tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalarını önermekteyiz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Öneriler Nelerdir?

  • Her zaman taze ıhlamur tüketilmesi ve güvenilir aktarlardan temin edilmesi gerekmektedir. Ihlamurun faydalarından maksimum düzeyde yarar sağlamak için kaliteli ve taze ıhlamur tüketilmesi önem taşımaktadır.
  • Bu çay tüketildikten sonra araç kullanarak trafiğe çıkılmaması  gerekmektedir. Ihlamur çayının sakinleştirici özelliği sebebiyle uyuşukluk oluşmasına neden olabilmektedir. Bu durum ise araç kullanırken tehlike arz edebilmektedir.
  • Gün içerisinde bir ila iki fincandan fazla ıhlamur çayı tüketilmemelidir. Aşırı miktarda tüketilmesi halinde uykusuzluğa neden olabilmektedir. Özellikle geç saatlerde tüketilmesi uykusuzluk yapabileceğinden sıkıntı oluşturabilmektedir.
  • Ihlamur çayı çok sıcak olarak tüketilmemelidir. Aksi halde yemek borusu ve ağız bölgesinin iç kısmına zarar verebilmektedir.
  • Ihlamur demlendikten sonra tekrar kaynatılmamalıdır. Kaynatılması ham faydalarının kaybolmasına neden olabilecek hem de bazı zararlı etkilerin ortaya çıkabilmektedir.
  • Bazı bireylerde ıhlamur çayı alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Eğer alerjik durumlar söz konusu ise doktora danışılmadan ıhlamur çayı tüketilmemelidir.
  • Sürekli ilaç kullanmak zorunda olanlar ve bir rahatsızlığı olanlar doktorlarına danışmadan ıhlamur çayı tüketmemesi gerekmektedir.
  • Bu önemli olan bitki bazı ilaçlarla birlikte tüketildiğinde etkileşime girebilmektedir. Bu nedenle özellikle kalp hastalarının tüketmemeleri önerilmektedir.
  • Ihlamuru tatlandırmak istediğinizde bal ya da limon tercih edilmelidir. Şeker ilavesi ile tüketildiğinde kilo oluşumuna neden olabilmektedir.

 

Bilgi: Diğer tüm bitki çaylarında yapmış olduğumuz uyarıyı tekrarlıyor olacağız. Bitkilerin faydalarından istifade edebilmek için doğru kullanmak gerekmekte ancak hepsinden önce bir rahatsızlık söz konusu ise mutlaka doktora danışılmalıdır. 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.