Ergenlik Döneminde Kilo Almayı Önlemenin Yolları

Artık zayıf bir vücuda ve ideal beden ölçülerine sahip olmak tüm genç kızların en büyük hayali olmaya başladı. Ancak ergenlik döneminde metabolizma yapısındaki bazı değişiklikler zaman zaman kilo alımına sebep olabilmekte. Ancak bazı önlemler alarak kilo alımını engellemekte ve mevcut kiloların verilmesini de kolaylaştırmaktadır.

Ergenlik dönemi, büyüme hormonlarının daha hızlı çalıştığı, gerçekleşen biyolojik değişikliklerle yapısal ve cinsel olgunlaşmanın tamamlanıp çocukluk döneminden yetişkin dönemine atılan bir adımdır. Hem kız çocuklarında hem de erkek çocuklarında ergenlik öncesi çoğunlukla vücut yağ oranında artış yaşanmakta ve kilo alımı gerçekleşmektedir. Ancak kız çocukları ergenlik dönemine erkek çocuklarından daha önce girmekte ve erkeklerden daha erken uzayarak kilo almaktadır. Bu sebeple 12 ile 14 yaş arasında kızlar erkeklere kıyasla daha iri bir gelişim izlemektedir. Kas kütlelerinde ise %25 oranında artış görülmektedir.

 

Ergenlik Döneminde Kilo Almaya Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Ergenlik dönemindeki çocuklarda kilo alımı gerçekleştiğini belirttik. Ancak kilo alımını hızlandıran faktörlere değineceğiz. Bu faktörleri bilerek bu konuda farkındalık yaratabilirseniz ergenlik sürecini minimum seviyede kilo alımı ile geçirebilir ve aldığınız kiloların kalıcı olmasını engelleyebilirsiniz.

Hormon Seviyesinde Yükselme

Ergenlik döneminde kız çocuklarında östrojen hormonu seviyesinde yükselme yaşanmaktadır. Bu hormon kadınsal vücut hatlarının şekillenmesine yardımcı olurken, yağ depolanması sonucu kilo almalara sebep olmaktadır. Bu nedenle sadece kız çocukları değil erkek çocukları da hormon seviyesinde yaşanan yükselme sebebiyle kilo alımının önüne geçmek için sağlıklı ve dengeli beslenme kurallarına mutlaka uymalıdır. Daha bilinçli beslenme için bir uzmandan yardım alınmalıdır.

ergenlik-cagindaki-kizlar-icin-diyet-1024x683

 İştahın Artması

Çoğunlukla kadınların vücudu yağlanmaya daha yatkındır. Vücutta değişen hormon dengelerinin etkileri ile ve iştahın da artmasıyla aşırı kilo alma eğilimi meydana geliyor. Bu süreçte beslenmede yapılan hatalar da daha çok genç kızların kilo almasına sebep oluyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda ana kuralların yerine getirilmesi bile kilo alımını engelleyecektir.

 

Duygusal Dalgalanmalar

 

Ergenlik döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan biridir duygusal dalgalanmalar. Bu durum bazen hiç yemek yememeye bazen de gereğinden fazla yemeye yol açabilir. Beslenmede yapılan bu hatalar sebebiyle ergenlik döneminde hızlı kilo almalar yaşanabiliyor.

Eğer mutsuz olduğunuz bir anda vücudunuz sizden serotonin hormonu içeren bir besin tüketmenizi istiyorsa bu tercihinizi çikolatadan yana değil de karbonhidrat içeren bir besin tüketerek kullanabilirsiniz. Eğer çikolata konusunda ısrarlı iseniz bu konuda da tercihiniz bitter çikolatadan yana olmalıdır. Elbette ölçülü tüketmeniz gerektiğini de unutmamalısınız. Ayrıca serotonin içeren besinler arasında yulaf da yer almaktadır. Yulafla kolay ve pratik tarifler ile lezzetli seçimleriniz mevcut olacaktır.

1006625_620x413

Erken Gelen Ergenlik

Ergenlik çağının sonunda kız çocuklarında salgılanan kadınlık hormonu östrojen kemiklerde gelişen büyüme plaklarını kapatıyor. Ergenlik dönemi boydaki uzamanın durması ile de sonlanıyor. Bu sebeple ergenliği geç yaşayan gençlerde boy uzaması bir süre daha devam ediyor ancak erken gelen ergenlikte ise genetik olarak boy uzama ihtimali olsa da kemikteki büyüme plaklarının kapanması boy uzaması sürecini sonlandırıyor. Boyu beklenen ölçüden kısa kalan genç kızların kilo fazlalığı ile karşı karşıya kalma eğilimi de daha fazla olabiliyor.  Bu konuda yapılan araştırmalar erken ergenliğe giren genç kızların yetişkin döneminde daha kısa boylu ve daha kilolu olduklarını gösteriyor.

562310

Fiziksel Aktivitenin Olmaması

Ülkemizde ki genç kızlarda spor yapma oranının oldukça düşük olduğu bilinen bir gerçek. Ağır ders çalışma düzeni ile birlikte okuyan genç bireylere spor ve aktiviteler için yeterli miktarda boş zaman kalmamakta ve özellikle bu süreçte hızlı bir şekilde kilo alımına sebep olmakta. Bu hareketsizliğin devam etmesi halinde de oluşan kiloların kalıcılığı kaçınılmaz bir sonuç olmaktadır. Bu nedenle gençlerin spor ve aktiviteler için zaman yaratmasına ebeveynlerin destek olması gerekmektedir.

Ergenlik döneminde 16 yaşına kadar olan gençlerde haftada en az üç gün 20-25 dakikalar yeterli olurken 16 yaşından sonra ise haftanın her günü en az yarım saat boyunca tempolu bir yürüyüş yapılması gerektiği önerilmektedir.

ergenlik-doneminde-nasil-hizli-kilo-verilir-1024x683

 

Ergenlik Döneminde Aşırı Kilo Almanızı Engelleyecek Öneriler

 

Sağlıklı Beslenin

Bu süreçte özellikle genç kızların sağlıklı beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Protein en başta olmak üzere karbonhidrat ve yağ alımını dengelemelisiniz. Vitamin ve minarellerden daha etkili yararlanabilmek için tüketilecek meyve ve sebzelerin taze ve mevsiminde olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Zararlı Yağlardan Uzak Durun

Hayatınızın her döneminde olduğu gibi ergenlik döneminde de çok yağlı ve kalorili besinleri ve atıştırmalıkları tüketmekten kaçınmalısınız. Öğün atlamadan meyve ve sebzelerin mevcut olduğu bir beslenme programınız olmalı. Ergenlik dönemindeki genç kızların yüksel kalorili ve yağlı yiyeceklerden uzak duruyor olması bile kilo verilmesi için etkili bir yol olacaktır.

cokyemek-resim-7

Sporu Hayatınıza Dahil Edin ve Hiç Çıkarmayın

Spor ve egzersizle tükettiğiniz besinlerin kalorilerini ve enerji fazlasını yakabiliyor olacaksınız. Ayrıca spor ve egzersiz sayesinde vücut gelişiminin önemli bir parçası olan kas yapılanmanızı da sağlıyor olacaksınız. Eğer bir spor salonu için yeterli zamanınız olmuyorsa yürüyüş yaparak spor hayatınıza başlayabilirsiniz. Ancak spor belli bir dönemde değil yaşamınız boyunca yapılması gereken bir alışkanlık haline gelmelidir. Sporun kilo vermek için değil sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yapıldığını hiç bir zaman unutmayın. 

Şok diyetlerden Uzak Durun

Ergenlik döneminde boyda oluşan artış ile kilo alımında aşırıya kaçmadan dengelenmelidir. Kilo almanızı önlemek maksadı ile yapacağınız diyetlerde aşırı kalori kısıtlaması yapısal gelişimi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu konuda şok diyetlerden uzak durulması ve dikkatli olunması öneriliyor. Eğer kalori kısıtlanacaksa büyümenin etkilenmeyeceği kalori ve içeriğin yani beslenme programının bir uzman tarafından hazırlanması ve bu sürecin yine uzman kontrolünde gerçekleşmesi oldukça önemlidir.

20002177

Kötü Alışkanlıklardan Uzak Durun

Ergelik döneminde gelişen özgürlük duygusu ile genç kızlar ve genç erkeklerde sigara ve alkol tüketimi özentisi gelişebiliyor. Ancak bu süreçte kesinlikle sigara ve alkol kullanımından uzak durulması gerekiyor. Bu tür madde tüketimleri sağlıklı bireyler olmanızı engelleyerek süre içerisinde kilo almanıza sebep olabilir.

Uyarı:

  • Ergenlik döneminin başında alınan kilolar bir süre sonra boyun uzaması ile beraber dengelenebiliyor ve obezite riskini azaltıyor. Fakat aşırı kilo alımı ergenlik dönemi boyunca devam etmesi halinde genç bireyler bu süreçten obez olarak çıkabiliyor. Fazla kiloların verilmesi ne yazık ki her dönemde oldukça zor olabiliyor. Ergenlik döneminde genç kızlar genç erkeklere oranla daha fazla kilo alabiliyor ve ilerleyen dönemde uzman yardımı olmadan kendi kendilerine kilo veremiyor. Kalıcı olabilecek kiloları verebilmek için ciddi oranda çaba sarf etmesi ve sağlıklı ve dengeli beslenmenin yaşam tarzı olarak benimsetilmesi gerekiyor.
  • Ergenlik döneminde beklenen normal kilonun üzerinde kilo alan genç bireylerde hipertiroid riski oluşmakta ve bu konuda mutlaka endokrinoloji uzmanı tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Hipertiroid olarak bilinen hastalık tiroid bezinin yavaş çalışması anlamına gelir ve başlarda fark edilmese de zamanla kilo alımına sebep olabiliyor. Teşhis sonucunda doktor tarafından tedavi gerçekleştirilmekte ve eş zamanlı olarak beslenme uzmanı tarafından hastalığa uygun ve kişiye özel diyet programı eşliğinde kilo verimi gerçekleşebilir.

 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.