Sebze Tüketimi Neden Önemlidir?

Sağlıklı beslenme ve diyet üzerine yazdığımız hemen hemen her yazıda sebze tüketiminin de öneminden bahsettik. Peki sebze tüketimi neden bu kadar önemli? Bu haftaki makalemizde sebzenin insan vücudunda neden bu denli önemli olduğunu anlatacağız. Ayrıca daha sonraki yazılarımızda ise her hafta bir sebzenin hikayesinden bahsedecek ve o sebzelerin yemek tariflerine yer veriyor olacağız.

Yeterli miktarda sebze tüketimi söz konusu değilse, bağışıklı sisteminiz zayıflayabilir ve enfeksiyon hastalıkları ortaya çıkabilir. Yapılan bazı bilimsel araştırmalar, sebze tüketimi az olan kişilerde kilo problemlerinden şeker hastalığına, kalp ve damar hastalıklarından felç riskine ve Alzheimer’a kadar bir çok hastalığın risk oluşturduğunu göstermektedir. Bu sebeple sebzeler ve içeriğindeki vitamin ve mineraller hakkında doğru bilgilere sahip olmak büyük ölçüde önem taşıyor.

Sebzeler Bağışıklık Sistemine Destek Oluyor

Sebzelerin içeriğinde bulunan antioksidanlar yani A, C, E vitaminleri ve fenol gibi bazı maddelerle birlikte selenyum gibi mineraller vücudunuzun savunma mekanizmasını güçlendirmektedir. Ayrıca yine sebzelerin içeriğindeki posa sayesinde bağırsak ve sindirim sisteminin çalışmasında yardımcı oluyor ve uzun süre tokluk hissi vererek kısa sürede acıkmanızı ve dolaylı olarak daha az yemek tüketimini sağlıyor. Bağışıklı sisteminin güçlenmesinde önem taşıyan C vitamini suda eriyen vitamin türlerindendir ve vücutta depolanmaz. Bu nedenle her öğünde mutlaka alınması gerekmektedir. Çünkü vücudunuzda C vitamini eksik olduğunda çabuk yorulma, halsizlik ve hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Ayrıca karnabahar, lahana, marul, ıspanak, roka, pazı, soğan, pırasa ve sarımsak gibi kış sebzeleri kalp damar hastalıkları ve kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Soğan, sarımsak, şalgam ve turp gibi sebzelerdeki kükürtlü bileşikler ise kolesterol (kan yağlarının) ve yüksek tansiyonun düşmesinde etkin bir role sahiptir.

Brokoli %56, brüksel lahanası %29, lahana %70 ve karnabaharın da %70 oranında kanser ile kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltması, içeriğindeki glikosinolat maddesinden kaynaklanmaktadır.

sifali-kis-bitkileri-brokoli

Bağışıklık ve Savunma Sistemini Güçlendiren Sebzeler Nelerdir?

Lahana

B, C ve E vitaminleri açısından zengin olan sebze türlerinden lahana, diyet yapanlar için de oldukça yararlı bir besin maddesidir. İçeriğinde bulunan B vitamininin iştah kesici özelliği mevcuttur. Turşu, salata ve dolma olarak tüketilebilen lahana çiğ olarak da tüketilebilen ve çiğ tüketilmesi halinde tüm vitaminlerin vücuda girmesini sağlamaktadır. Lahana tüketimi kandaki şeker miktarını da düşürmektedir. Ayrıca vücudunuzda biriken “toksin” olarak adlandırılan zehirli maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Safra kesesi ve sarılık hastalıklarına karşı yarar sağladığı bilinmektedir. Tiroit bezlerinin aktivitesini yavaşlatarak sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Yine içeriğinde bulunan selenyum minerali cilde tazelik kazandırmaktadır.

Karnabahar

Mineral ve vitamin yönünden zengin olan karnabahar, bedensel ve zihinsel yorgunluğa da çok iyi gelmektedir. Ayrıca bağırsakların da düzenli çalışmasını sağlayan bu sebzeyi tüketerek vücudunuzdaki zararlı maddelerin atılmasını da kolaylaştırmaktadır.

Karnabahar, içeriğinde A, C, B1 ve B2 vitaminlerini de barındırmaktadır. Kabızlığa ve kolesterolü düşürme de olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca bol miktarda potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini de içeriyor. Dalak şişkinliğini azaltıyor ve romatizma ağrılarına da iyi geliyor.

Brokoli

Demir ve mineral eksikliğini gideren brokoli, tam olarak bir vitamin deposu. Kalsiyum açısından zengin, kansere karşı ise yüksek koruyucu etkisine sahip bir sebzedir. İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik erimesine karşı da koruma sağlamaktadır. Lif oranı yüksektir ve sindirim sistemi üzerinde de olumlu etkilere sahip bir besin maddesidir.

20587

Enginar

Enginar ve enginar suyunun faydaları saymakla bitmez: Kan şekerini dengeler. Kandaki kolesterol ve ürenin düşürülmesinde yardımcıdır. Ayrıca enginar, karaciğer detoksu açısından çok etkili bir sebzedir.

Sarımsak

kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini azaltmakta olan sarımsak ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere de sahiptir.

Kereviz

Sindirim sistemi, kan pıhtılaşması, hormon dolaşımı, kan dolaşımı ve kan pıhtılaşması gibi reaksiyonların önüne geçen karaciğeri korumaktadır. Bununla birlikte Hepatit C ve Hepatit B hastalarının siroza dönüşebilme ihtimaline karşı, uzmanlar kereviz için haftada en az bir kez  tüketimi öneriyor.

kereviz-ve-enginar

Ispanak

Demir açısından oldukça zengin olan ıspanak, kan yapımında oldukça önemli bir role sahiptir. İçeriğindeki A ve C vitaminleri sayesinde soğuk algınlığı hastalıklarını da önlüyor. Diş çürümelerine karşı koruma sağlıyor. Çiğ olarak tüketilmesi halinde kış aylarında vücudunuzun ihtiyacı olan lifi karşılamaktadır. Ayrıca ıspanak suyu  kalp kaslarını kuvvetlendirmektedir. İçeriğinde bulunan folik asit, Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmaktadır. Tüm bu faydalarının yanı sıra K vitamini açısından zengin olan ıspanağın kemik gelişiminde de oldukça olumlu etkileri mevcuttur.

Fresh spinach iin a wooden bowl on a cutting board

Terbiyeli Sebze Çorbası

Malzemeler

  • Dört yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • Bir adet kuru soğan
  • Bir adet kabak
  • İki adet havuç
  • Bir adet pırasa
  • Bir adet sarı dolmalık biber
  • Bir adet kırmızı dolmalık biber
  • Bir adet kereviz sapı
  • Beş su bardağı ile sıcak tavuk suyu
  • Bir çay kaşığı ile tuz
  • Bir çay kaşığı ile karabiber

Terbiyesi için:

  • Bir adet yumurta sarısı
  • Üç yemek kaşığı ile yoğurt
  • İki yemek kaşığı ile un
  • Bir su bardağı su

Hazırlanışı

 Kuru soğan küçük parçalar halinde doğranır. Kabukları soyulan havuçlar, ortadan ikiye bölünür. Çekirdekleri çıkartılan renkli dolmalık biberler soğanlarla uyumlu olacak şekilde doğranır. Kereviz sapı ve pırasa ince ince dilimlenir. Kabağın uç kısımları alınır. Kabukları soyulmadan kabağın kenar kısımları kesilir. Ortada kalan çekirdekli kısım kullanılmaz. Kabuklu kabak parçaları da küçük küp şeklinde doğranır. Ayçiçek yağı derin bir tencerede kızdırılır. Soğan küpleri hafif renk alana kadar sotelenir. Aralarda karıştırılarak sırasıyla, kereviz sapı, doğranmış havuç, pırasa, kabak ve renkli dolmalık biberler de eklenir. Aromalarının çıkıp mutfağınızı kokunun sarması için tüm sebzeler beş dakika kadar kavrulur. Sebzeleri aynı zamanda pişmesi isteniyorsa doğranırken büyüklüklerinin aynı olmasına dikkat edilir. Sıcak olan tavuk suyu tencereye aktarılır. Karabiber ve tuz da eklenir ve sebze karışımı beş dakika kaynatılır. Çorbanın terbiyesi için yoğurt, yumurta sarısı, un ve su bir çırpıcı yardımıyla ayrı bir kapta karıştırılır. Kaynamakta olan çorbadan alınan sıcak tavuk suyu terbiye karışımına azar azar eklenir ve yumurtanın kesilmemesi için de hızlıca karıştırılır. Aynı işlemle terbiye karışımı çoğaltılarak ılıştırılır. Tüm terbiye karışımı çorba tenceresine isteğe göre bir süzgeç yardımıyla azar azar ilave edilir. Kısık ateşte on dakika kadar pişirilen çorba sıcak olarak servis edilir. İsteğe göre servis ederken maydanoz, dereotu ve taze soğan karışımı kullanılabilir.

Öneri: Çorbanın renginin berrak olmasını istiyorsanız nişasta içeren patates kullanmamalısınız.

 

sebze-corbasi-tarifi-1

Haşlanmış Sebze Salatası

Malzemeler

  • 200 gram havuç
  • Yarım kilo brokoli
  • Bir adet kırmızı dolmalık biber
  • Bir adet kereviz
  • 200 gram light yoğurt
  • İki adet ufalanmış muskat cevizi
  • Kekik ve isteğe bağlı baharat çeşitleri
  • Tuz

Hazırlanışı

Brokoli, kereviz, havuç ve biberler ayıklandıktan sonra iyice yıkanır ve küçük küçük doğranır. Derin bir tencereye tüm sebzeler konuur ve üzerine su ilave edilerek 20 dakika kadar haşlanır. Haşlama işleminin sonuna doğru tuz ve kekik eklenir. Daha sonra da isteğe göre ilave edilen baharatlarla tatlandırılarak servis tabağına alınır ve yoğurtla birlikte servis edilir.

 Bilgi: Paylaştığımız sebze salatası iki kişilik porsiyon içermektedir ve toplam 200 kaloridir. 
brokoli-salatasi(1)

Öneri: Eğer sebze sevmiyorsanız ya da gerektiğinden az tüketiyorsanız size “Sebze Sevmeyenlere Öneriler” başlıklı makalemizi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.