Dilara Koçak’tan Ergenlik Döneminde Bilinçli Beslenme Önerileri

Ergenlik çocukluk döneminden sonra hayatın en hızlı gelişen büyüme ve yetişkinliğe geçiş dönemidir. Kız çocuklarında ortalama 10, erkek çocuklarında ise ortalama 12 yaşlarında başlayan ve psikolojik, fizyolojik ve sosyal açıdan değişim yaşandığı bir süreçtir. Yoğun geçen okul programları, sınavlar, çevre etkisi, özgür olma isteği, öz disiplinin az oluşu ve vücut imajı gibi kaygılar sebebiyle ergenlik dönemindeki gençlerin sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda bilinçlenerek büyümeleri oldukça büyük önem taşımaktadır.

Ergenlik Döneminde Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin Önemi

Ergenlik dönemi ile birlikte Genç bireyler annelerinin ve babalarının kontrolü dışında nerede, ne zaman ve ne yiyeceklerine kendileri karar vermeye başlamaktadır. Özellikle ergenlik dönemindeki gençler yemek hazırlamaya ve market alışverişine yardım ediyorlarsa ailenin beslenmesinde daha etkin hale gelmektedir. Ayrıca genç bireyler sosyalleşmek için çocukluk dönemine kıyasla daha çok dışarıda yemek yemek isterler. Yüksek oranda yağ ve kalori içeren seçimler gençlerde kilo kontrolünü oldukça zorlamaktadır. Çoğunlukla okul yemekhanesinde bir şey yemeyerek kantinde ki fast food, asitli içecekler, bisküvi, çikolata ve gofret gibi enerji yoğunluğu yüksek ancak besin değeri düşük olan yiyecekleri tükettiği bilinen bir gerçektir.

ergenlikte_beslenmeye_dikkat_h42703

Yine bu süreçte oluşan inişli çıkışlı ruh hali de ergenleri biliçsizce yemek yemeye yöneltebilir. Oysa ergenlik dönemi kalıcı yağlanmanın oluştuğu çok kritik bir dönemdir ve dikkatli olmak gerekir. Alınmış olan fazla kilolar vücuttaki yağ hücresi sayısının artmasına sebep olmakta ve yetişkinlik dönemi için tehlike oluşturmaktadır. Bu dönemde vücutta biriken yağ hücrelerinin sayısında artış olması halinde, yetişkin dönemlerinde şişman bir vücut kaçınılmazdır. Çünkü yetişkin dönemlerde zayıflarken yağ hücrelerinin sayısı azalmamakta ve sadece içleri boşalmaktadır. Bu nedenle yağ hücrelerinin sayısında artış olmaması gerekmektedir.

Bedende oluşan aşırı yağ birikimi, yetişkin dönemlerde en başta oluşan sağlık problemlerinden hiperlipidemi, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları ile tip-2 diyabet hastalıkları ile yakından ilgilidir. Genç bireyler için fiziksel aktivite büyük önem taşımaktadır. Güven duygusunun artması, kendini enerjik hissetme, okulda başarılı olma ve fit bir görünüm gibi artılar fiziksel aktivite ile sağlanabilir.

ergenlik-doneminde-beslenme

Ergenlikte Fiziksel Aktivite

Ergenlikte fiziksel aktivitenin önemi oldukça büyüktür. Kalıcı kiloların oluşabileceği ve fiziksel aktivite olmaması halinde obezite riskinin artabileceği uzmanlarca belirtilmektedir.

Ergenlik sürecinde;

  •  16 yaşına kadar hafta boyunca minimum 3 kez ya da daha fazla ve 20-25 dakika aktif bir şekilde aktivite planlanmalı ve uygulanmalıdır.
  • 16 yaş sonrasında haftanın her gününde 30 dakika boyunca aktif bir şekilde aktivite planlanmalı ve uygulanmalıdır.

 

164007424-thinkstock-ergen-ergenlik-genc-soru-mkl

Genç Kızlar İçin Sağlıklı Beslenme

genc-olumlerin-cogu-kolesterolden-1168045

 

Dış görünüş her birey için çok önemlidir. Ergenlik döneminde ise dış görünüş daha da önem taşıyor. Kilo alımı ile genç kızlarda beğenilmeme ihtimali ve çevresi ile arkadaşları tarafından dışlanma korkusu yaratacağından duygusal travmalara neden olabiliyor. Gazete, dergi ve internetten edinilmiş olan yanlış bilgiler, estetik ve dış görünüş kaygısının artmasına da neden oluyor. Çünkü toplum içinde oluşan bir ön yargı olarak zayıf insanlar akıllı, güzel, başarılı olarak kabul ediliyor.

Kızlar için de zayıf olma arayışı ise moda diyetlere yöneltiyor. Sağlık kontrolünden geçmeden yapılan diyetler ve bu durumun takıntı haline gelmesi ile ciddi anlamda beslenme ve yeme bozukluklarına sebep olabiliyor. Bu nedenle fazla kilosu olan genç bireylerin daha ölçülü ve bilinçli beslenmesi için bir uzman yardımı gereklidir.

Uyarı: Bireyler kaç yaşında olursa olsun hem zaman dış görünüşten ziyade sağlığın önemli olduğunu unutmamalı ve beslenme programınızı da sağlıklı besinlerde oluşturmalısınız. Aksi taktirde sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Genç Erkekler İçin Sağlıklı Beslenme

Genç erkekler vücutları iyi görünsün diye genç kızların aksine kilo vermek yerine daha çok kas yapmayı isterler. Erkekler kızlar kadar kilo odaklı olmazlar. Onlar için önemli olan kilodan daha çok boy ve kuvvetli olabilmektir. Yüksek oranda protein alımının kas kütlesini artırdığına dair edinilmiş yanlış bilgiler doğrultusundan genç erkekler et porsiyonlarını artırıyor ya da protein hapları, tozları ve barları kullanıyorlar. Ancak gereğinden fazla alınmış olan protein kas olarak değil yağ olarak vücuda yerleşiyor.

Ayrıca yine ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilce problemleri de gençlerde korkulu rüya olarak tabir ediliyor. Büyük çoğunluğu hormonal değişikliklerden kaynaklı olan sivilceler de sağlıklı ve dengeli beslenme ile tamamen ortadan kalkabilir. Yani taze sebze ve meyvelerden zengin, tam tahıllı, protein kaynaklı balıkların olduğu, tavuk, yağsız et, kur baklagillerin bulunduğu planlı bir beslenme programı.

Uyarı: Sivilcelerle savaştığınız bir süreçte işlenmiş etler, şekerli ve çok yağlı besinleri bir süreliğine unutmalı hatta hayatınızdan çıkarmalısınız. Bu hem sağlığınız hem de cildiniz açısından faydalı olacaktır. Ayrıca A vitamini açısından zengin besinler tüketmeniz halinde sağlıklı ve pürüzsüz bir cilde sahip olabilirsiniz. 

 

cocuk-mkle2

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.