Yağ Kaybı İçin Kan Şekeri Önemli Midir?

Kan şekeri problemi ağırlıklı olarak diyabetli hastalar için sorun teşkil etmektedir. Ancak birçok kişi çevresinde yaşayan bireylerden bu soruna dair sıkıntılara şahit olmuştur. Diyabet hastaları ani kan şekeri düşmelerine karşı önlemlerini almaktadırlar. Peki kan şekeri düşmesi veya yükselmesi ile kilo alımı arasında ne gibi bir ilişki vardır? Yazımızda bu sorunun cevabını arayacağız. Yağ Kaybı İçin Kan Şekeri dengesinin önemi nasıl kontrol edilmesi gerektiği gibi konulardan bahsedilen yazımızın devamında alt başlıklar altında faydalı bilgiler bulacaksınız.

Kan şekeri iki ana hormonla kontrol edilmektedir. Bunlar: kortizol ve insülin. Kortizolun ana görevi yakıt rezervlerinizden çekerek kan şekerinizi yükseltmesidir. İnsülinin ana görevi ise yemek yemenizin akabinde kortizol etkisini gösterdikten sonra yeniden azaltmasıdır.

Kan Şekerinin Kontrolü Neden Önemlidir?

Beyninizi korumaya almak, kan damarlarının sağlıklı olması, enerji seviyesinin ve ruh durumunun dengeli olması için kan şekerini kontrol altında tutmak önemlidir. Ayrıca kan şekerini kontrol altında tutmak, uzun vadede büyüyen sağlık problemlerine sebep olacak olan insülin ve kortizol sistemlerinin üzerindeki stresi de azaltmaktadır.

kan_sekeri_asiri_dusmesi

Yağ Kaybı Söz Konusu Olduğunda Kan Şekeri Ne Anlama Gelir?

Sağlıklı beslenme kuralları çerçevesinde gün içinde üç ana öğün ve üç ara öğün yapılmasından bahsetmiştik. Bu öğünlerden bir tanesini atlamanız halinde bir kaç saat idare edebilirsiniz. Kendinizi stres altında hissetmeniz halinde stres hormonarı yani kortizol ve adrenalin sebebiyle kan şekeriniz yükselebilir. Bu durumda vücudunuz savunmaya geçerek enerjiyi yağ depolarından, şekerden ya da yağsız yağ kütlesi olarak tanımlanan protein depolarınızdan sağlayacaktır.

Bu durum karşısında insülin devreye girmektedir. Kan şekeri stres hormonları sebebiyle ya da bir öğünle beslenmeniz sebebiyle yükselirse insülin şekeri hücrelerin içinde serbest bırakılması için yayılmaktadır. Bu olması gerekendir ancak bir çok kişide insülin direnci vardır. Bu durumda işini daha iyi yapabilmesi için vücut daha fazla insüline gereksinim duymaktadır. Tüm bunlara kötü beslenme alışkanlıkları, stresli bir yaşam ve günlük beslenme programında öğün atlamak sebep olarak gösterilebilir. Sonuç olarak da daha fazla insülin, daha fazla yağ depolanması anlamına gelmektedir ve yerleşen yağ hücrelerini kaybetmek oldukça zorlaşır. Kan şekerini dengede tutmanız halinde, daha fazla enerji harcayarak, düzenli egzersiz yaparak, daha kaliteli uyku uyuyarak kolaylıkla kilo kaybı yaşayabilirsiniz. 

kan-sekeri-dusmesi

Kan Şekeriniz Yemek Yedikten Sonra Aşırı Yükseliyorsa;

  • Yemeklerden sonra yorgunluk hissi oluşur.
  • Yemek yedikten sonra vücudunuz karbonhidrat ya da şeker ihtiyacı duyar ancak tükettikten sonra da bu his baskılanmaz.
  • Kilo vermeniz güçleşir.
  • Susuzluk hissi artar ve sürekli idrara çıkma gereksinimi olur.

Öğün Aralarında Kan Şekeriniz Çok Düşüyorsa;

  • Öğün aralarında oluşan yorgunluk hissi yerini yemek yedikten rahatlamaya bırakır.
  • Sinirlilik hali olur.
  • Vücutta titreme ve baş dönmesi yaşanır.
  • Uyuma güçlüğü yaşayabilirsiniz.
  • Şeker ya da nişasta tüketme ihtiyacı hissedersiniz.

 Kan Şekerinizi Gün Boyunca Dengede Tutmak İçin Yapmanız Gerekenler

  • Öncelikli olarak sağlıklı ve dengeli beslenme kurallarına uymanız gerekiyor.
  • Gün içinde ana ve ara öğünleri mutlaka yapmalı ve üç ya da dört saatte bir mutlaka yemelisiniz.
  • İştahınızı ve enerjinizi koruyacak, hatta yağ kaybetmenizi sağlayacak doğru besinleri tercih etmelisiniz.
  • Üç ana öğününüzde nişastalı karbonhidratı çıkartarak protein ve lifli besinleri eklemelisiniz. Yeşil sebzeler, salatalık, biber ve kuşkonmaz gibi lifli besinler ve protein içeren gıdalar ile öğünlerinizi dengeleyebilirsiniz.
  • Şeker içeren yiyeceklerden, ekmek, makarna, hamur işleri ve beyaz pirinç gibi karbonhidratlardan uzak durmanız gerekmektedir. Eğer tüketecekseniz de yanında mutlaka lif ya da protein ile birlikte yemelisiniz.
  • Öğün aralarında halsiz kalmamanız ve sinirli olmamanız için özellikle ara öğünlerde tok tutacak besinler tercih etmelisiniz. Sabah kahvaltısında haşlanmış yumurta, ara öğünlerde fındık gibi atıştırmalıklar tok tutan besinlerdir. Hamur işinden yapılan atıştırmalıkların tok tutma özelliği kısa sürmekte ve bu da kan şekerinin dengesinin bozulmasına sebep olmaktadır.
  • Meyve, kepekli tahıl çeşitleri, patates, baklagiller, fasulye, bal kabağı ve diğer bazı sebze çeşitleri gibi nişastalı karbonhidratları dengeli tüketerek yemeklerden sonra kan şekerinizin yükselmesine ve uyku hali oluşmasın engellemiş olursunuz.
  • Ara öğünlerde hem uykunuzun gelmesini önleyecek hem de enerjinizi yüksek tutacak ve acıktırmayacak karbonhidrat içeren besinleri tercih etmelisiniz. Bu besinleri ne kadar tüketmeniz gerektiğine karar verebilmek için yemeklerden sonraki uyku halinizi ya da şeker ve nişasta isteğinizi test ederek yapabilirsiniz ve ihtiyacınızdan fazlasını asla tüketmeyin.

Bu kurallara uymanız ve sağlıklı beslenmeniz halinde kan şekerinizi dengede tutabilecek ve kolaylıkla kilo fazlalıklarınızdan kurtulabilirsiniz.

334a48c38b4b4e3099be6af9c2db64e4

 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.