Diyet Yaparken Uzak Durulması Gereken Gıdalar ve Besinler

Diyet sürecinde en büyük sorunlardan biridir diyet listesindeki bası besinlerin yanlış yorumlanması. Sizler de kendi yorumladığınız gibi beslenirsiniz ve sonuç hüsran. Doktorunuz size kilo veremediğinizi söylediğinde dünya başınıza yıkılır ve ağzınızdan klasik bir cümle dökülür; “neden ben kilo veremiyorum?”. Oysa ki her şeyi harfiyen uyguladınız değil mi? İşte burada hemen herkesin yaptığı hata gün yüzüne çıkıyor. Diyet Yaparken Uzak Durulması Gereken Gıdalar ve Doğru bilinen yanlışlar!

Şimdi biz de bu yapılan hatalara ve diyet yaparken tüketilmemesi gereken besinlere göz atacağız. Bunlardan bazıları diyet yaptığınız süre içinde kilo vermenize yardımcı besinler olarak değerlendirilen ancak kilo verdirmek bir yana aksine kilo aldıran besinlerdir.

Beyaz Ekmek

Diyet listesinde kepekli ekmek  tüketileceği söylenirken nedense beyaz ekmek olarak yorumlanır ve beyaz ekmek tüketimi başlar. Ancak normal beslenme alışkanlığında olduğu gibi özellikle diyet yaptığınız zamanlarda mutlaka uzak durulması gereken bir besindir beyaz ekmek. Esmer ekmeğin tercih edilmesinin sebebi tokluk hissini uzun tutması ve lifli olması sebebiyle sindirimi kolaylaştırmasıdır. Oysa beyaz ekmeğin hiç bir besin değeri bulunmamaktadır. Karbonhidrat içerir ve hiç bir besin değeri yoktur. Ayrıca vücudunuz beyaz ekmek yediğiniz de şeker tüketiminde verdiği tepkiyi vermektedir. Bu nedenle beyaz ekmekten uzak durulmalı ve ekmek tercihiz esmer ekmekten yana olmalıdır.

Not: Eğer bulunduğunuz ortamda esmer ekmek bulma şansınız yoksa eğer bu durumda hiç ekmek yememektense iki dilim ekmek hakkınız varsa sadece bir dilimini beyaz ekmek tüketimi ile karşılayabilirsiniz. Ancak dediğimiz gibi çok mecbur kaldığınızda.

6494_7b12ac910650805ac1a1a25ef33520ef

Ayçiçek yağı

Ayçiçek yağı işlemden geçmiş bir yağdır ve kilo alımına sebep olmaktadır. Ayçiçek yağı kullanmak yerine alternatif olarak naturel sızma zeytinyağı tercih edilebilir. Böylelikle hem kilo vermeniz kolaylaşır hem de sağlıklı yağ tüketiminiz olur.

 Soda

Diyet listelerinde genellikle günde bir ya da iki şişeye kadar soda kullanımına izin verilmektedir. Ancak siz bu hakkınızı meyveli sodadan yana kullanırsanız büyük yanlış içindesiniz demektir. Çünkü meyveli soda şeker içermektedir ve şeker de diyetin baş düşmanıdır. Bu nedenle soda mutlaka sade soda olmalıdır. Eğer tatlandırmak istiyorsanız içerisine limon sıkabilirsiniz ya da kabuğuyla sodanızın içine atabilirsiniz.

Tam Yağlı Süt

En çok doğru bilinen yanlışlardan biridir süt seçimi. Diyet listenizde yer alan süt için alışkanlık olmalıdır ki yağlı sütler tercih edilir. Oysa diyet sürecinde yağ içeren yiyecek ve içeceklerden mutlaka  uzak durulmalıdır. Bu nedenle süt tercihiniz tam yağlı değil yarım yağlı ya da yağsız sütlerden yana olmalıdır.

415

Patates

Bir çok diyet patatesi nişasta içeriğinden dolayı yasaklı besinler listesine almaktadır. Ancak patates tüketilmesinde sakınca olmayan besinlerdendir. Elbette ölçülü tüketilmesi ve kızartma olarak pişirilmemesi halinde. Patatesin kızartması ve cips çeşitleri diyetiniz için sakıncalı besinlerdendir. Ancak haşlama ya da fırınlanmış olarak tüketebilirsiniz. Hatta fırında patates yapacağınız zaman baharatlarla tatlandırabilirsiniz.

firinda-baharatli-patates

% 100 Meyve Suyu

Hazır meyve suları diyet sürecinde olduğu gibi normal süreçte de tüketilmesi sakıncalı besinlerdendir. Katkı maddesi ve  şeker içermektedir. Kendi sıktığınız taze meyve suyunun bile vitaminlerinden faydalanabilmeniz için yarım saatlik sürenizin olduğunu düşünürsek, %100 doğal meyve suyu etiketi ile satılıyor dahi olsa içtiğiniz şekerli sudan ibarettir. Bunun yerine bir şey içmek istediğinizde su, vitamine ihtiyacınız olduğunda da meyvenin kendisini tüketmeniz sizin için daha yararlı olmaktadır.

İşlenmiş Et

İşlenmiş et olarak bilinenler salam, sucuk, sosis ve pastırma türü besinlerdir. Ancak bilinmeyenler de mevcuttur. Mesela paketlenmiş ve üzerinde yağsız olduğu belirtilen hindi eti, tavuk eti de işlenmiş et grubuna dahil edilebilir. Bu nedenle kasaptan kendi gözünüzle yağlarını ayıklattığınız etleri tercih etmelisiniz.

Abur Cubur

Diyet yaparken masum sayılabilecek hiç bir abur cubur yoktur ve muhtemel hepsinden uzak durmalısınız. Ara öğünlerde daha sağlıklı atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz. Sağlıkları atıştırmalıklar için “Diyet Sürecinizin Kurtarıcısı: Açlığınızı Bastıracak Atıştırmalık Önerileri” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

thumbnail

Beyaz Çikolata

Beyaz çikolatayı da bu gruba dahil ettiğimiz için şaşırdınız değil mi? Oysa ki beyaz çikolata sütlü çikolata olarak kabul edilir ancak kalorisi yüksektir ve yağ içerir. Ayrıca kakao içermediği için de antioksidan değeri yoktur. Eğer çikolatadan vazgeçemiyorsanız tercihiniz antioksidan açıdan zengin bitter çikolatadan yana olmalıdır. %70 kakao içerir ve en az yeşil çay kadar sağlığınıza katkısı olacaktır.

Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesi bir çok açıdan sağlıklıdır ancak diyet yaparken tüketilmesi önerilmemektedir. Fazla tüketimi söz konusu olursa yağ olarak size geri dönebilir.

 

 

 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.