Sağlıklı Beslenme – 5N 1K

Hemen hemen her yazımızda tek bir konu üzerine yoğunlaştık; Burada paylaştığımız bilgilerle kilo vermeyi nasıl sağlıklı hale getirebilirsiniz ve önerilerimiz doğrultusunda ulaştığınız kiloyu nasıl kalıcı hale getirebilirsiniz? Peki bunu sağlamak için ne yapmanız gerekiyor? Sorunuzun cevabını “Sağlıklı Beslenmenin 5N 1K’sı” ile sizin için derledik.

kefir-ve-diyet

Nasıl Yapmalı?

Sağlıklı beslenme ve diyet yolunda bir adım attınız. Öncelikle ne yapmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Hayatınızdan sağlıksız besinleri çıkartarak, daha düzenli beslenerek ve porsiyonlarınızı küçülterek sağlıklı beslenebilir ve hatta kilo da verebilirsiniz. Ancak daha programlı bir şekilde beslenmek istiyorsanız bunun için ya bir beslenme uzmanından yardım almalı ya da size en uygun diyeti yaşamınıza uyarlayabilirsiniz. Peki hangi diyetin sizin için daha uygun olduğunu nereden anlayacaksınız? Bunun cevabı yine sizde. Vücudunuzu tanıyor olmalısınız. Bazı diyet listelerinin ana besinlerine karşı vücudunuz olumsuz reaksiyon gösteriyor ise o diyeti uygulamanız mümkün olmayacaktır ya da sevmediğiniz bir besin maddesini içeriyor ise uyguladığınız listeden çabuk sıkılacak ve diyeti bırakmanıza neden olacaktır. Yapmanız gereken, dediğimiz gibi güvendiğiniz bir beslenme uzmanından yardım almak ya da düzenli beslenme konusunda disiplinli olduğunuza inanıyorsanız, yine bir doktora danışmalı ve herhangi bir rahatsızlığınız ve diyet yapmanıza engel teşkil edecek bir durum mevcut mu kontrol ettirmelisiniz. Aksi taktirde beslenmeniz belki yetersiz kalabilir ve daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

dengeli_beslenme

Ne Yemeli ve İçmeli?

Eğer bir “sağlıklı beslenme ve diyet” listesi refakatında kilo verme yolunda adım attıysanız tüketeceğiniz besin maddeleri çok büyük önem taşımaktadır. Öncelikle tek tip beslenmeden kaçınmalısınız. Aksine hemen her besinden yeterli miktarda tüketmelisiniz. Yediklerinizde asla aşırıya kaçmamalı, kararında ve doğru ölçülerde tüketerek beslenmelisiniz. Eğer bir diyet listesi dahilinde beslenmeye başladıysanız zaten ölçüleri ve ne yemeniz gerektiği elinizdeki listede mevcut olacaktır. Ancak diyet listesi mevcut değil ise bu durumda yapmanız gereken en önemli husus sağlıksız besinleri ve abur cuburları hayatınızdan çıkarmak olacaktır. Tüketeceğiniz sebze ve meyveleri mevsiminde ve taze olarak tüketmeye özen göstermeli ve hazır gıdalardan da uzak durmalısınız. İçecek konusunda yine hazır meyve suyu ve asitli içecekler uzak durmanız  ve hayatınızdan çıkarmanız gereken zararlı içecekler arasındadır.  Diyet olan hazır ve asitli içecekler biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. Asitli bir içecek diyet ya da zero bile olsa neden zararlı diye soruyor olabilirsiniz. Normal bir bardak kolada 28 gr. civarı yani 7 küp şeker bulunmakta. Tek başına elbetteki obeziteye sebep olmaz fakat birlikte tüketilen yiyeceklerle obezite dahil bir çok hastalığa sebep olmaktadır. İçecek anlamında en sağlıklısı şüphesiz sudur. Normal şartlarda günde en az iki litre su tüketilmelidir ancak bu günlük hareket düzeyinize ve sağlık durumunuza göre değişkenlik gösterebilir.

 

diyet_testi

Nerede Yemeli?

Kulağa inanılmaz gelse de nerede yemek yediğiniz önemli bir etkendir. Ayaküstü alelacele yenilen yemekler, televizyon karşısında yapılan atıştırmalıklar sizin ve sağlığınız için negatif etkileri olan bir eylemdir. Bu nedenle nerede yemek yediğinize dikkat etmelisiniz. Yemek masasında öğününüzün gerektirdiklerini tüketerek hem kilo veriminizde hem de sağlıklı yaşamınızda etkilerini görüyor olacaksınız.

lfdprqu4uqj

Ne Zaman Yemeli?

Diyet yapın ya da yapmayın fakat uyumadan en az iki saat önce mutlaka yemek yemeyi kesin. Karbonhidrat tüketmeniz halinde ise en az dört saat uyumamalısınız. Eğer bunu düzenli olarak sağlayabilir ve her gün uyumadan en az iki saat önce yemek yemeyi kesebilirseniz kilo veriminizde olumlu sonuçlar alıyor olacaksınız.

Nasıl Yemeli?

Diyet listenizde ve rutin beslenmenizde yer alan meyveler ve sebzeler taze ve mevsiminde tüketilmelidir.  Izgara ya da haşlama olarak tercih edilmeli ve kararında tüketilmelidir. Besin değişimlerinde tüketeceğiniz bir besin maddesinin muadilini eş oranda değil, porsiyon kalori değerine göre tüketmelisiniz.  Sebzeleri çok pişirmemelisiniz. Aksi taktirde vitamin ve minarelleri kaybolacak ve besin değerini kaybedecektir.

s-6b593783625ef2893112039a902db3250d0ca1ba

Kim?

Sağlıklı beslenme elbetteki yaşam tarzı olmalıdır. Ancak diyet konusunda bir yol ayrımı olmaktadır. Zira diyet yapabilmeniz için sağlık durumunuzun elverişli olması şarttır. Eğer sizin bildiğiniz kronik bir rahatsızlığınız var ise zaten doktorunuz tarafından beslenme konusunda brifing almış ve bunu uyguluyor olacaksınız. Ancak bilmediğiniz veya şüphelendiğiniz bir rahatsızlığınız var ise diyete başlamadan önce mutlaka bir doktora giderek kontrolden geçmeli ve sonraki aşamada diyet için size uygun olanı seçerek ya da bir beslenme uzmanından yardım alarak diyet aşamasına geçmelisiniz.

Bu konuyla ilgili bir başka yazımız olan “Sağlıklı, Düzenli ve Dengeli Beslenme” başlıklı yazımızda özellikle değindiğimiz ana tema ise: “sağlıklı beslenme, belli dönemlere değil, hayatımıza yaydığımız bir beslenme çeşidi olmalıdır” şeklinde idi. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzınız haline dönüştürdüğünüzde öncelikle sağlıklı bir hayat sürebilecek ve sonrasında ise kilo vererek o çok sevdiğiniz kıyafetlerin içine girebileceksiniz…

 

 

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.