Gut Hastalığı Beslenmesi

Gut hastalığı romatizma hastalığıdır. Romatizma hastalıkları arasında en ağrılı olandır. Özellikle ayak başparmağında ağrıya neden olur. Gut, kanda bulunan asit düzeyinin fazla yükselmesinden kaynaklanmaktadır. Sizlere Gut Hastalığı Beslenmesi hakkında bazı bilgileri aşağıda derledik.

Eğer kanda bulunan ürik asit fazla çıkarsa eklem aralıklarında, asit burada kristal olarak birikir. Bu kristaller iğne veya cam kırıklarına benzetilebilir. Sinir ve kemik dokusuna değerek şiddetli bir ağrıya sebep olurlar. Yapılan araştırmaya göre ortalama gut hastalarının yüzde 95’ini erkekler oluşturmaktadır.

Gut Hastalığı Beslenmesi danışabileceğiniz diyetisyenler:

Bayanlarda çok nadir olarak görülen bu hastalık genellikle menopoz sonrası oluşur. Gut hastalığını ailede hasta bulunması, düzensiz beslenme alışkanlıkları, alkol tüketimi etkilemektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler kızarmış besinlerden uzak durmaları gerekmektedir. Uzak durmamaları takdirde iltihap artar.

Gut hastaların vücutlarında olan fazla kilolarından bir an önce kurtulması gerekmektedir. Hızlı kilo vermek için verimsiz ve düşük kalori içeren diyetler uygulanmamalıdır. Diyetler arasında en sağlıklısı diyetisyen kontrolünde olarak hafta da en fazla 1 kg verdirendir. Kişi gut hastalığı taşıyorsa eğer mutlaka bağışıklık sistemini güçlendirmesi gerekmektedir. Bunun için de en başta bolca su tüketmesi gerekmektedir.

Gut Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler

  • Sucuk, salam, sosis, pastırma
  • Sakatatlar
  • Hamur işleri
  • Kaymak, krema, mayonez
  • Şekerli gıdalar
  • Çörek, pasta
  • Istakoz, kalamar, midye
  • Av etleri
  • Sos eklenmiş yemekler
  • Tam yağlı süt
  • Yağlı et suları

Sınırlı Yenmesi Gereken Besinler

  • Balık, hindi, dana eti: 2 köfte kadar
  • Kuru baklagiller: 8 çorba kaşığı
  • Sebze: 5 çorba kaşığı
  • Bezelye veya mantar: 4 çorba kaşığı
  • Bulgur: 8 çorba kaşığı

Yukarıda verilen listede gut hastaları günlük olarak sadece bir seçeneği verilen ölçüde tüketebilirler. Sizler için aşağıda ise gut hastaları için örnek menü derledik:

Sabah: 2 dilim ince ekmek, yağsız peynir, domates, salatalık, zeytin, biber, süt

Ara: Bir adet meyve

Öğle: Tavuk etli 6 yemek kaşığı sebze yemeği, 2 dilim ekmek, az yağlı yoğurt

Ara: 1 adet meyve, 2 adet grissini

Akşam: 6 yemek kaşığı sebze yemeği, 1 dilim ekmek, Salata, 1 kâse cacık

Gut hastaları günlük olarak en az 3 litre su tüketmeleri gerekmektedir. Yiyeceklerde doktorun verdiği miktarı aşmamaları gerekmektedir. Kişiler atak dönemlerinde aşırı et tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir. Et gibi aynı şekilde balık ve deniz ürünlerinde de ölçülü davranmaları gerekmektedir. Bu yiyecekler hakkında kişi mutlaka doktora başvurmaları ve doktor tavsiyesi dışına çıkmaması gerekmektedir.

Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız. Mutlaka beslenmenize dikkat edin ve rahatsızlığınıza tetikleyecek yiyeceklerden uzak durmaya çalışısınız. Aşırı alkol ve kafein tüketimi rahatsızlığınızı arttırabilir. Eğer boyunuza göre fazla kilonuz varsa en kısa zamanda fazla kilolarınızdan kurtularak ideal kilonuza kavuşunuz.

Su içmek ürik asidin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Günlük olarak 2,5-3 litre su içmeyi mutlaka alışkanlık haline getiriniz. Ürik asit seviyesini düşüren çilek, yaban mersini gibi meyveleri tüketmeye özen gösteriniz. Yağ olarak zeytinyağı, balık yağı ve fındık yağı gibi doğal yağları tercih ediniz.

Süt (az yağlı olarak tüketilmelidir.)

Yoğurt (az yağlı olarak tüketilmelidir.)

Peynir (az yağlı olarak tüketilmelidir.)

Ekmek: Tarhana, şehriye, mısır, makarna, erişte, mısır ekmeği, buğday unu vb.

Sebze: Tüm sebzeler

İçecekler: Kahve, çay ve meşrubatlar

Tat Verici: Sirke, baharat, nane, tuz vb.

Tatlı: (Haftada 1 porsiyon tüketilmelidir.) Sütlaç, bal, reçel, kuru pasta vb.

Yağ: Doğal yağlar.

Gut Krizi Nedir?

Vücutta fazla olarak biriken ve dışarıya atılmayan ürik asit eklemlerde birikir. Özellikle akşam yemeği sonrasında sizi uykudan uyandırarak rahatsız eder. Başparmaklarında meydana gelen kızarıklık ve şişlik, şiddetli adı ne temel belirtileridir.

İlaçlar kullanılarak, gelen ataklar kısa süre içerisinde tedavi edilir. Peki, ürik asidi nasıl azaltabiliriz? Bunu başarmanın 2 yolu bulunuyor. İlki alkol kullanımının azaltılarak, kilo verilmesi. Diğeri ise, et, süt ve hayvansal gıdalı ürünlerin kullanımının azaltılmasıdır. Ürik asidin azaltılması için genellikle doktorlar tarafından verilen allopurinol adlı ilaç verilir. Kişi de eğer gut hastalığı varsa bu onun şeker ve tansiyon hastalıklarına daha kolay yakalanabileceğini gösterir.

Gut Hastalığı Nerelerde Olur?

Özellikle gut hastalığı ayak başparmağında oluşur. Bununla birlikte diz, ayak bileği ve el parmağı eklemleri de etkilenebilir. Hastalık tedavi edilmediği zaman ciddi durumlara yol açabilir. Bulunduğu bölgede hasara yol açan gut hastalığı, zaman içerisinde tekrarlayabilir.

Doktorlar tarafından verilen bilgiye göre gut hastalığı yılda bir iki defa tekrarlayabilir ve ataklar, krizler yaşanabilir. İyi bir şekilde tedavi edilmediğinde cilt altında nodüllere neden olur. Bu nodüller ise, ayak tabanında, el ve ayak parmakları gibi bölgelerde birikir. Ve kemiklerde kalıcı hasara neden olabilir. Çok ileri durumlarda böbreklerde bozulma görülebilir.

Gut Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Her hastalıkta olduğu gibi gut hastalığında erken tanı çok önemlidir. Deri altında oluşan kristallerin görülmesi erken tanı açışında çok önemlidir. Yapılacak olan kan testleri ile ürik asit seviyesine bakılabilir. Ancak sadece kan sonuçlarına göre gut hastalığının tanısı koyulmaz. Hastanın yaşadığı ataklar düşük olabilir. Lökosit sayısı sayesinde gut hastalığı teşhis edilebilir.

Gut Hastalığı Tedavisi

Gut hastalığının tedavisi iki aşamadan meydana gelmektedir. İlk başta tedavinin amacı, yaşanabilecek komplikasyonların ve atakların önlenmesi yönündedir. Kanda bulun ürik asit miktarı 6mg’nin altında olmalıdır. Asit seviyesini azaltmak için doktor tarafından verilen ilaçlar kullanılmaktadır. Verilen bu ilaçlar bazı durumlarda mide ve böbrek ağrısı yapabilir. Bu yüzden bu ilaçlar ile birlikte mutlaka mide koruyucuda kullanılmalıdır. İlaçlar genellikle ağızdan kullanılmalıdır.

Gut Hastalığı Kimlerde Görülür?

-Yaşam tarzı bozuk olan kişilerde

-Sürekli şekerli besinler ile beslenen ve ayriyeten sakatat, kırmızı et ve aşırı alkol tüketen kişilerde görülür.

-Aşırı kilo ve kolesterol seviyesi yüksek kişilerde görülür.

-Bazı ağır ilaç kullanan kişilerde görülür.

-Yakın akrabalarda gut hastalığı varsa kişide de görülebilir.

-Kadınlarda menopoz sonrası, erkeklerde ise 40 ve 50’li yaş gruplarında görülebilir.

-Bazı genetik hastalıkların yanında görülür.

Eski zamanlarda gut hastalığı kralların hastalığı veya zengin hastalığı olarak adlandırılıyordu. Bu hastalık mikrobik özellik taşımamaktadır. Gut hastalığında meydana gelen ağrı ortalama olarak 12 ve 24 saat aralığında daha fazla şiddetleniyor.

Ağrı gün içerisinde ilaç yardımıyla veya kendiliğinden geçebiliyor. Kişinin yaşadığı ağrı o kadar şiddetli olur ki, kişi bu durumda ayağına çarşaf değmesine bile katlanamaz. Korkulacak bir durum yok. Gut tedavisi olan bir hastalıktır. İradeli bir beslenme programı ve etkin bir tedavi yöntemi ile bu hastalığın önüne geçilebilir. Ürik asitler sebebi ile yaşanılan ağrıları geçirmek mümkündür. Genellikle ürik asitlerin birçoğu idrar yolu ile vücuttan dışarıya atılır.

Eğer vücut çok fazla ürik asit üretiyorsa, vücut bu ürik asitleri böbrekler yardımı ile dışarıya atamayabilir. Ürik asitlerin şeklini iğne uçlarına benzetebiliriz. Bu sebepler oluştuğu bölgedeki eklemlere çok fazla baskı uygulayarak kişinin çok fazla acı ve ağrı çekmesine sebep olabilir. Bu sebeple kişinin beslenmesine dikkat etmesi ve buna bağlı olarak ürik asitleri arttıracak yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir.

Diyetixyen ile Sağlıklı Beslenmenize Destek Alın

Online diyet hizmeti konusunda danışabileceğiniz uzman kadromuz sayesinde her zaman doğru bir beslenme şekli benimseyerek, sağlıklı yaşam için ihtiyacınız olan her konuda bilgi edinebilirsiniz.

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.