Baklanın Faydaları Nelerdir?

Mevsim sebzeleri yolculuğumuzun bu haftaki konuğu bakla. Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde bahçe ve tarlalarda yetiştirilen bakla, Mayıs ve Haziran aylarında meyve vermektedir. Taze fasulye ile aynı görünüme sahiptir ve taze fasulye gibi içinde tohumları vardır. Akdeniz mutfağında sıkça yer verilen bakla ile yemek olarak tüketilebilmekte ve bunun dışında meze türü yemeklerde de tercih edilebilmektedir ama bu yazımızda konumuz yemek tarifleri değil Baklanın Faydaları ile Bakla Tohumundan ve nasıl tüketilebildiğinden bahsetmek.

Bakla Hangi Vitamin ve Mineralleri İçermektedir?

Bakla vitamin ve protein açısından oldukça zengin bir sebzedir. Özellikle et tüketmesi sakıncalı bulunan kişilerde, zengin protein içeriği sebebiyle bakla tüketimi tavsiye edilmektedir. Protein açısından etin açığını bakla kapatıyor olacaktır. Sebzelerin kanser hastalığına yakalanma riskini azalttığı uzmanlar tarafından sıkça dile getirilmektedir. Bakla da bu sebzelerin arasında yer almakta ve kanser hastalığıyla mücadele etmede etkilidir. Kanser hücrelerinin oluşumunu engelleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bakla zengin mineral bileşen içeriğinin yanı sıra ayrıca A, B, C ve B2 vitaminleri açısından da oldukça zengindir.

Bir-kısım-sağlık-uzmanları-baklanın-etkili-bir-idrar-söktürücü-olduğunu-belirtirler.

Baklanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Bu başlık altında baklanın faydalarından bahsediyor olacağız. Öncelikle söylemeliyiz ki bakla bilinçli tüketilmesi gereken özel bir besin maddesidir. Hazırlandığı gün tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Ertesi gün tüketilmesi halinde karaciğeri yorabilmektedir. Bununla beraber bakla, bir ila yedi yaş arasındaki çocuklarda fazla tüketim için uygun olmamaktadır ve bu yaş grubundaki çocukların beslenme listelerinde yer verilmemesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Bakla idrar yollarının ve böbreklerin daha verimli çalışmasında yardımcı olan önemli bir sebzedir. Rahim iltihabı ve rahim akıntısı ile beraber ur ve romatizmaya da iyi geldiği uzmanlar tarafından söylenmektedir.

Bakla Böbrekler İçin Oldukça Faydalıdır

Bakla, böbreklerin fonksiyonlarını düzenlemekte ve daha verimli çalışmalarına yardımcı olmaktadır. Böbreklerde oluşan kumun dışarıya atılımını kolaylaştırmaktadır. İdrar yolları enfeksiyonlarında iyileştirici etkilere sahiptir. İdrar yollarının temizlenmesinde yardımcı olmaktadır. Hemoroid hastalığının tedavisi sürecinde ve kabızlığın giderilmesinde bakla tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

images

Grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla ortaya çıkmaktadır. Bunu önleyebilmek için ise bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirecek besinler bu noktada size yardımcı olacaktır. Bakla da bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler arasında yer almaktadır. Mevsiminde ve taze tüketilen bakla bu noktada daha etkili ve daha faydalı olacaktır. İçeriğinde bulunan mineral ve vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca üst solunum yollarını korumakta ve balgam söktürücü ile öksürük giderici özelliği mevcuttur.

Kan Şekerini Düzenlemektedir

Baklanın önemli özelliklerinden biri de kan şekerini düzenliyor olması ve sağlıklı seviyede kalmasını sağlamaktır. Ayrıca kötü kolesterolü de dengelemekte, kalp ve damar sağlığı üzerinde fayda sağlamaktadır. aynı zamanda felç ve inme vakalarına yakalanma riskini de azaltmaktadır.

Bağırsakların Çalışmasında Yardımcı Olmaktadır

Baklanın bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden bahsettik. Yine bağışıklık sisteminde olduğu gibi sindirim sisteminde de oldukça yararlı olduğunu söyleyebiliriz. Sindirim sisteminde önemli faydalara sahip lifler içermektedir. İçeriğinde bulunan lifler ayrıca bağırsak hareketlerinin artmasına da yardımcı olmaktadır.  Böylece en ciddi bağırsak hastalığı olarak görülen kolon kanseri başta olmak üzere sindirim ve bağırsak sistemini tehdit eden hastalıklardan da korumaktadır. Sindirim sistemindeki diğer olumlu etkisi ise kabızlık sorununu gideriyor olmasıdır.

Bakla Göz Sağlığını Korumaktadır

Bazı göz rahatsızlıkları yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkmaktadır. Bünyenin zayıflamaya başlamasıyla yetersiz besinler  ve mineralden kaynaklanmakta olan göz hastalıkları özellikle yaşlılık sürecinde bireyleri tehdit etmeye başlamaktadır. İçeriğinde bol miktarda lutein bulunan bakla yaşlılık döneminde ortaya çıkacağı ihtimal olan göz hastalıklarından korumaktadır.

 bakla

Kalp Sağlığında Çok Faydalıdır

Baklanın içeriğinde A ve C vitaminleri bol miktarda bulunmaktadır ve bu vitaminler kalp dostu olarak tabir edilir. Kalp sağlığının korunmasında ise önemli bir role sahiptir. Kalp ve kalp damarların korunmasında ve damarlardaki tıkanıklıkların giderilmesinde etkili bir role sahiptir. Kanın pıhtılaşmasını engelleyen bakla sıklıkla tüketilmemelidir. Kötü kolesterolü düşürmekte ve iyi kolesterolü yükseltmektedir. Bu durum da kalp sağlığının korunmasında yardımcı olmaktadır.

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Parkinson Hastalığına İyi Gelir

Parkinson hastalığı genetik bir hastalık olabileceği gibi sebebi kesin olarak belirlenemeyen ve sonradan gelişen bir hastalık olarak ortaya çıkmaktadır. Sebebi belirlenemiyor olsa da yapılan bazı araştırmalar hastalığın önüne geçebilmenin mümkün olduğunu gösteriyor. Bu hastalığın önüne geçmek ya da etkileri azaltmak için bazı besinlerden destek alabilirsiniz. Bakla bu besinlerden sadece biridir. Baklanın içeriğinde bulunan fosfor, magnezyum ve demir ile parkinson hastalığının oluşmasına sebep olan genlerin artış göstermesini engellemekte ve bu durum da parkinson hastalığına yakalanma riskini engellemektedir. Ayrıca bu hastalıkla mücadele eden hastaların sinir sistemlerini de güçlendirmekte ve hastalığın etkilerinin azalmasını sağlamaktadır.

Anemi Hastalığında Etkilidir

640xauto

Baklanın içeriğinde kalsiyum ve demir bol miktarda bulunmaktadır. Demir eksikliğinin anemi hastalığına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Bu nedenle demir açısından zengin bir besin maddesi olan baklanın düzenli tüketilmesi ile anemi hastalığına yakalanma riski de azalmaktadır. Bununla beraber bol miktarda kalsiyum içermesi sebebiyle bakla kemik sağlığını korumaya yardımcı olacak bir sebzedir.

Deri Hastalıklarında Faydalıdır

Baklanın direk tüketimi ile sağladığı faydalardan bahsettik. Tüm faydaların yanında lapa olarak cilt hastalıklarında iyileştirici etkilere sahiptir. Bakla haşlanarak lapa haline getirilir ve bu şekilde kullanımı ile deride oluşan rahatsızlıkların üzerinde uygulandığında deri hastalıklarının tedavisini hızlandırmaktadır.

Baklanın Diğer Faydaları Nelerdir?

Bazı uzmanlar baklanın kaliteli bir idrar söktürücü olduğunu savunmaktadır. Bu özelliği ile idrar yolu enfeksiyonlarında iyileştirici etkileri de söz konusu olmaktadır. Ayrıca yine idrar söktürücü özelliği ile böbrek kumlarının oluşmasına da engel olmaktadır. Böbrek ağrılarını da hafifletici özelliğine sahiptir. Bakla önemli bir antioksidandır. Cilde zarar verecek olan serbest radikallerin etkisini azaltmaktadır. Diğer bir özelliği ise siyatik ve romatizma ağrılarını da hafifletiyor olmasıdır.

Baklanın Zararları Var mıdır?

Favizm bakladan kaynaklanmakta olan bir hastalıktır ve bakla tüketiminde bu durum göz önüne alınmalıdır. Ayrıca bakla tüketiminin akabinde oluşabilecek ve vücuttaki alyuvarların parçalanması sebebiyle kansızlık oluşabilmektedir. Ölüme bile sebebiyet verebilecek bu hastalığın belirtilerinden biri koyu renkteki idrar ve gözlerde gözün beyaz kısmında ortaya çıkan sarılıktır. Bu belirtilen ortaya çıkması ile mutlaka vakit harcamadan bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır.

Bakla tüketimi bir ila beş yaş arasındaki erkek çocuklarda tüketilmesi halinde tüketimi takiben beş ila 24 saat sonra halsizlik, baş ağrısı, idrarın koyulaşması, gözlerde ve ciltte sarılık, kan değerlerinin aniden düşmesi ve yüksek ateş gibi semptomların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu konuda uzmanlar anne ve babaları uyarmaktadır.

bakla_590_989_07052014

Bakla Nasıl Tüketilir?

Baklanın içerdiği vitamin ve bileşenlerden en etkin şekilde yararlanmak istiyorsanız öncelikle unutmamanız gereken detay mevsiminde ve taze tüketmeniz gerektiğidir. Mümkün olduğunca üstelik pişirildiği gün tüketilmesinde fayda vardır. Ertesi güne kalması halinde tüketilmesi karaciğeri yormaktadır. Bu durumda nadir de olsa sağlık problemlerine sebep olabilmektedir.

Bakla Tohumu

Baklanın en çok tüketilen bölümü kabuklu kısmı ve içinde bulunan tohumlarıdır. Dereotu ile birlikte tüketilmesinin sebebi ise demir içeriğinin daha çok emilmesini sağlamasından kaynaklanmaktadır. Baklanın tohumu gibi yaprakları ve çiçekleri de tüketime uygundur. Taze tüketilmesi ile birlikte kurutularak da kullanımı mümkündür. Yüksek oranda nişasta içermektedir. Bu nedenle şeker hastalarının kullanımına uygun değildir. Bakla bitkisinin çiçeği çay gibi demlenebilir ve bu şekilde tüketilebilir. Baklanın yaprağı da salatalarda çiğ olarak tüketilebilmektedir. Ayrıca kavrularak tüketimi de mümkündür. Bakla çekirdekleri öğütülerek un haline getirilebilir. Bu elde edilen un ile ekmek yapımında katkı maddesi olarak kullanılabilir.

Öneri: Baklanın bu kadar faydasından bahsettikten sonra yemek tariflerini de bilmek önemlidir değil mi? Bizde bunu düşünerek sizin için “Bakla İle Yapılan Lezzetli Yemek Tarifleri” başlıklı makalemizde leziz tarifleri sizin için derledik. Tariflere ulaşmak için linki tıklamanız yeterli olacaktır. 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.