Gebelikte Tüketilmemesi Gereken Besin Maddeleri

Yaşam tarzının haline dönüşmesi gereken sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı gebelik süresince daha fazla önem kazanmaktadır. Gebelik süresince ne yediğiniz kadar neyi yemediğiniz daha doğrusu neleri asla yememeniz gerektiği de oldukça önemlidir. “Gebelikte Sağlıklı Beslenme” başlığında yemeniz gereken besinlerden bahsetmiştik, bu yazımızda ise yememeniz gereken besin maddelerinden bahsedeceğiz.  Gebelik sürecinde beslenme alışkanlığı yeniden gözden geçirilmeli ve şimdi bahsedeceğimiz yasaklı besinleri dokuz ay on gün boyunca hayatınızdan çıkarmalısınız. Bu süre geçtikten sonrasında eğer halen sağlığınızı tehdit edecek unsurlar mevcut ise doktor kontrolünde bu besinler tamamen hayatınızdan çıkmalı demektir. Gebelik sürecinde anne adaylarının aşağıda başlıklar halinde bahsettiğimiz besinlerin yanı sıra sağlıklı hamilelik geçirmesi için sigara ve alkolden de uzak kalmalıdır.

Şimdi tüketilmemesi gereken besinlerin hangileri olduğuna birlikte göz atalım:

gebelikte-diyet-yapmak

Pastörize Olmamış Besinler

Pastörize olmamış besinler yani süt ve süt ürünlerinde listeria adlı bakteri bulunmaktadır. Bu bakteri düşük, erken doğum ve doğum esnasında yaşanacak ve bebeği etkileyecek sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakabilir. Yumuşak peynirler bu tür sakıncalı ürünlere örnek gösterilebilir. Ayrıca İtalyan, Meksika ve Fransa gibi ülkelerde üretilen ve Türk Mutfağında bulunmayan bazı peynir çeşitleri de sakıncalı ürünler arasında yer almaktadır. Bu tür bir riskle karşı karşıya kalmamak için yapmanız gereken ürünleri satın almadan önce içindekiler kısmını detaylı incelemek ve şüphe uyandırıcı besinleri tüketmekten uzak durmak alınabilecek en doğru önlemdir.

elffff

Pişmemiş ve Füme Balık Çeşitleri

Gebelik süresince deniz ürünleri tüketimine dikkat etmeniz gerekiyor. Pişirilmeden, yani çiğ olarak tüketilen deniz ürünleri zehirlenmelere sebep olabiliyor. Bu nedenle istiridye, midye ve karides gibi çiğ ya da az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Balık tüketimi elbetteki gebelikte oldukça önemli ancak taze balık ve mevsiminde tüketilmesi sağlık açısından daha yararlı olacaktır. Ayrıca uzmanlar az pişmiş balık, çiğ balık ve çinko içeren ton balığı tüketiminden de uzak durulmasını öneriyor.

somon-6

Yumurta

Yumurta, hayatımız boyunca sağlık ve dengeli beslenme kuralları dahilinde mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir ancak tüketiminde belli kurallar dahilinde dikkatli olunması da gerekir. Yumurta tam piştiğinde daha yararlıdır. Gebelik döneminde de yumurtanın tam pişmiş olarak tüketilmesi daha büyük önem taşımaktadır. Gebelik sürecinde az pişmiş ya da çiğ yumurta tüketmek şiddetli besin zehirlenmesine ve akabinde de ishal, halsizlik, bulantı ve kusma yaşanabilir.

yumurta-diyeti

Kafeinli İçecekler

Gebelik sürecinde kahve ve asitli içecekler tüketilmemesi gereken besin maddelerin baş sıralarında yer almaktadır. Çoğu doktor tarafından kafeinli içeceklerin günde 200mg’a yani üç fincana kadar tüketilmesinde bir sakınca görülmemekte ancak içilmemesinde yarar vardır. Kafein demir emilimini etkilediğinden kansızlığa sebep olabiliyor. ayrıca kafeinin fazla tüketilmesi erken doğum ve düşük yapma risklerini de tetiklemektedir. Kafeinli içecekler grubunda tüm kahve çeşitleri, yeşil çay, siyah çay ve gazlı içeceklerin yanı sıra çikolata da yer almaktadır.

İçeceklerin Kafein Oranları

Bir fincan filtre kahvede 135-200 mg kafein

Bir fincan espressoda 100 mg. kafein

Bir fincan cappuccinoda 100 mg. kafein

150 cc hazır kahvede 60 gr. kafein

İki gram neskafe ile hazırlanmış kahvede 50-70 gram kafein

Bir fincan Türk kahvesinde 60 mg. kafein

Bir fincan siyah çayda 40 mg. kafein

Bir fincan yeşil çayda 20 mg. kafein

150 cc. dekafeine (kafeini alınmış) kahvede 5 mg. kafein bulunmaktadır.

1034797_620x360

Hazır Meyve Suyu

Gebelikte tüketilecek olan hazır meyve sularının yerine taze meyve tüketmek hem anne için hem de bebeğin gelişimi için daha yararlı olacaktır. Hazır meyve sularının yanı sıra taze sıkılmış meyve sularının da çok yararlı olduğunu söyleyemeyeceğiz. Bunun nedeni ise taze sıkılmış meyve sularının ya da hazır meyve sularının yoğun şeker içeriyor olmasıdır. Ayrıca taze sıkılmış meyve sularında C vitamini olduğu söyleniyor olsa da bunun çok kısa bir süreyi kapsadığı belirtilir. Taze sıkılmış meyve suyunun yarım saat içinde tüketilmemesi halinde, şekerli suda bir farkı kalmamaktadır. Tüm bireyler için zararları olan vitamini kaçmış meyve suyunun gebeler için zararları yoğun şeker açısından daha fazladır. Bu zararın önüne geçmek adına meyveyi taze tüketmek gebe için olduğu kadar bebeğin gelişimi içinde yararlı olacaktır. Ayrıca Prof. Dr. Canan Karatay’ın tespitlerine göre hazır meyve suları da yağlanmaya sebep olmakta ve yine sadece gebelikte değil tüm bireylerde kısıtlanması hatta hiç tüketilmemesi yönünde brifing verilmektedir.

lifestyle_news_mixture_images_46_253

Diyet Ürünleri ve Tatlandırıcılar

Gebelik sürecinde anne adayları, kilo alma kaygısı taşıdığı için diyet ürünlerine ve şekerden vazgeçemediklerinde tatlandırıcılara yöneldiği belirlenmiştir. Ancak gebelik boyunca doktor kontrolünde bir süreç geçireceğinden kilo alımı da kontrol altına alınacak ve diyet ürünler yerine doğal besinlerle beslenmelilerdir. Diyet ürünleri ve tatlandırıcılar hem anne adayına hem de bebeğe zarar verecek katkı maddeleri içermektedir.

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.