Kerevizin Faydaları Nelerdir ve Neye İyi Gelir?

Sebzeler yazı dizimiz bu hafta kereviz ile devam ediyor. Kereviz, ıspanak ve elma gibi oldukça düşük kalorili bir besin maddesidir. Çok fazla bilinmiyor ve tüketilmiyor olsa da fazlasıyla yararlı ve sağlıklı bir sebzedir.  Kerevizin Faydaları Nelerdir hangi vitaminleri bulundurur yazımızda bunları bulabileceksiniz.

Yaz mevsimi arefesindeyiz ve bu süreçte diyet planlamalarının arttığını bilmekteyiz. Özellikle de bu sebeple makalelerimizde zayıflama etkileri olan besinleri anlatmakta ve bu besinlere dair yemek tariflerini sizinle paylaşmaktayız. Kereviz, kilo verme sürecinde sizin mutlaka beslenme listenizde olmalıdır. Düşük kalorili ve besleyicidir. Sadece 100 gram kereviz tükettiğinizde 16 kalori alacağınızı biliyor muydunuz?  64 gram kereviz ise 10 kalori içermektedir. Kereviz, kaliteli bir sodyum ve potasyum deposudur. A ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir ve antioksidan özelliği ile bir çok rahatsızlıkta iyileştirici ve koruyucu etkiye sahiptir.

Kerevizin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kerevizin çok bilinen bir sebze olmadığından bahsetmiştik. Ancak iddia ediyoruz “makalemizi okuduktan ve kerevizin sağlığınızda ne kadar yararlı olduğunu keşfettikten sonra” kerevizi her zamankinden daha fazla önemseyecek ve sofranızdan eksik etmeyeceksiniz.  Çünkü bu mucize sebze antioksidan özelliği ile sindirim sisteminden sinir sistemine kadar, alerjik rahatsızlıklara kadar bir çok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Yan etkileri ise oldukça azdır. Bu sebeple düzenli tüketilebilir ve sık tüketilse bile hiç bir sağlık sorununa sebebiyet vermez.

Gelelim kerevizin sağlığınız üzerinde ne gibi faydalar sağladığına.

İltihabı Azaltmaktadır

2f97d574b61084706fe2b7d6b6a057d6

Eklem ağrılarına çok gelen kerevizin aynı zamanda romatizma hastalığından kaynaklanan ağrılar için günlük olarak bir miktar tüketilmesi ile ağrıların azalması sağlanabilmektedir. Ayrıca astım atakları, akciğer enfeksiyonları ile akne problemleri için  alternatif tedavi yöntemi olarak kabul edilebilir.

Sinir Sistemi Sağlığını Korumaktadır

Kereviz sinir sisteminin üzerinde olumlu etkilere sahip ve sakinleştirici özelliği olan bir sebzedir. Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. İçeriğinde bulunan bol miktardaki magnezyum, mineral ve uçucu yağlar sinir sisteminin sakinleşmesini sağlamaktadır. Stresin sebep olduğu olumsuzlukları gidermekte ve beyinde bulunan asitlerin de seviyesini dengelemektedir. Akşam saatlerinde tüketilen bir miktar kereviz sapı ile rahat bir uyku sağlayabilirsiniz.

Sindirim Sistemine Oldukça Faydalıdır

Kereviz, içeriğinde bol miktarda lif içermektedir ve bu sayede sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip olarak sindirimi rahatlatmaktadır. Bununla beraber yine bol miktarda su içermekte ve vücuttaki zararlı maddelerin yani toksinlerin atılmasını sağlamaktadır. Bağırsaklarda kabızlığa sebep olan kuruma ve hareketsizliği gidermektedir.

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Uyarı: Kereviz, idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bu nedenle ishal sorunu yaşayanlar için kontrollü tüketim önerilmektedir. Hatta hiç tüketilmemesi daha sağlıklı olacaktır. Fazla tüketim ishal sorununu daha da artırabilir. Ayrıca aşırı tüketim söz konusu olduğunda da ortaya çıkacak olan ishal problemine karşılık günlük tüketimin de fazla olmaması tavsiye edilmektedir. Öğünlerde besin çeşitliliği sebebiyle bir porsiyonun üzerine çıkılmamalıdır. 

kereviz

 Göz Sağlığını Korumaktadır

Kereviz, zengin A vitamini içeriği sayesinde göz sağlığını korumaktadır. İlerlemiş yaşın etken olduğu görme sorunlarını ve gözlerde ortaya çıkan dejenerasyonu gidermektedir. Günde bir ya da iki kereviz sapı tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu A vitaminin yaklaşık % 10’luk kısmı karşılanabilir.

Kötü Kolesterolü Dengelemektedir

Kerevizin içeriğinde bulunan  ve ‘‘Butylphthalide’’ olarak adlandırılan bileşen kötü kolesterolün dengede kalmasını sağlamaktadır. Yapılan bir araştırma sonucunda günde iki adet kereviz sapı tüketimi ile kötü kolesterol ortalama olarak 7 puan düşürülebilmektedir. Kerevizin kötü kolesterolü düşürüyor olması, yüksek kolesterole bağlı diğer rahatsızlıkların ortaya çıkmasına da engel olmaktadır. Felç, inme, kalp ve damar hastalıkları önlenebilen rahatsızlıkların bazılarındandır.

Kan Basıncını Azaltmaktadır

Kerevizin içeriğinde  bulunan ve ‘‘fitalid’’ olarak adlandırılan bileşen ile vücutta kan dolaşımı sağlıklı bir şekilde yürütülmektedir. Ayrıca kereviz tüketimi kan basıncını da düşürmektedir.

Kereviz (1)

Cinsel Problemlerde Etkilidir

Kerevizin içeriğinde bulunan bazı bileşimler cinsel yaşamın daha kaliteli olmasında önemli bir yardımcı olduğu bazı araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Günde bir ya da iki adet kereviz sapı tüketilmesi cinsel sağlık açısından önemlidir.

Kanserle Mücadelede Kereviz Tüketimi Önemlidir

Yabancı kaynaklı bir üniversitede yapılan bir araştırma kerevizin içeriğindeki “luteolin” bileşeni bol miktarda bulunmakta ve bu bileşen de kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği sonucuna varmıştır. Bu çalışmanın sonucunda düzenli kereviz tüketen kadınlarda meme kanseri hücrelerinin yayılmasının geciktirildiği ve meme kanserine yakalanma riskini de ciddi oranda azalttığını ortaya koymuştur.

Kereviz Hangi Vitaminleri ve Mineralleri İçermektedir?

Kerevizin vücudunuz için sağladığı faydalardan bahsettik. Peki kereviz hangi vitaminleri ve mineralleri içermektedir ve bu vitaminler vücudunuzun ihtiyacını hangi derecede karşılamaktadır? Bu başlık altında kerevizin besin değerlerinden bahsediyor olacağız.

100 gram kereviz tüketildiğinde;

  • 100 gram kerevizde 16 kalori enerji ve 2 gram besin lifi bulunmaktadır.
  • 453 IU A vitamini içeriği ile günlük İhtiyacın %9’u karşılanmaktadır.
  • 3.1 mg. C vitamini içeriği ile günlük ihtiyacın %5’i karşılanmaktadır.
  • 0.3 mg. E vitamini içeriği ile günlük ihtiyacın %1’i karşılanmaktadır.
  • 0.1 mg. Riboflavin içeriği ile günlük ihtiyacın %3’ü karşılanmaktadır.
  • 0.3 mg. Niasin içeriği ile günlük ihtiyacın %2’si karşılanmaktadır.
  • 0.1 mg B6 vitamini içeriği ile günlük ihtiyacın %4’ü karşılanmaktadır.
  • 32.2 mcg K vitamini ile günlük ihtiyacın %40’ı karşılanmaktadır.
  • 36.4 mcg Folat içeriği ile günlük ihtiyacın %9’u karşılanmaktadır.
  • 40.4 mg kalsiyum içeriği ile günlük ihtiyacın %4’ü karşılanmaktadır.
  • 0.2 mg demir içeriği ile günlük ihtiyacın %1’i karşılanmaktadır.
  • 11.1 mg magnezyum içeriği ile günlük ihtiyacın %3’ü karşılanmaktadır.
  • 24.2 mg fosfor içeriği ile günlük ihtiyacın %2’si karşılanmaktadır.
  • 263 mg potasyum (Günlük ihtiyacın %8’i)
  • 80.8 mg sodyum içeriği ile günlük ihtiyacın %3’ü karşılanmaktadır.
  • 0.1 mg çinko içeriği ile günlük ihtiyacın %1’i karşılanmaktadır.
  • 0.1 mg manganez içeriği ile günlük ihtiyacın %5’i karşılanmaktadır.
  • 0.4 mcg selenyum içeriği günlük ihtiyacın %1’i karşılanmaktadır.

Yine aynı şekilde 100 gram kereviz tükettiğinizde 1.8 gr. şeker, 0.2 gr. yağ, 3.5 gr. karbonhidrat, 79.8 mg. Omega-6 yağ asidi ve 0.7 gr. kadar protein alıyor olacaksınız.

kerevizin-faydalari

Kereviz Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Maydanoz ailesinden gelen bir bitki olan kerevizin botanik ismi “apium graviolens” olarak geçmektedir. Sağlık açısından oldukça yararlı etkileri olan kerevizin tüketilmesiyle sağlayacağı faydalardan yukarıda bahsettik. Kendi gibi tohumunun ve sap kısımlarının da faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Bu başlık altında kereviz tohumunun faydalarından bahsediyor olacağız. Kereviz tohumu, bitkinin kendisinin kurutulması ile elde edilmektedir.  Az miktarda kalorifik değere sahip olan kereviz tohumunun beslenme değeri oldukça yüksektir. Ayrıca kereviz tohumu tıbbi değere sahiptir ve bazı hastalıklardan korunmak için önemli bir sebzedir.

Kereviz tohumunun faydalarından en çok bilinenlerden bazıları şunlardır:

  • Kereviz tohumu kanserle mücadele edebilen önemli bir besindir. İçeriğinde bulunan “phthalates” ve “poliasetilenler” ile aktif olarak tümörlerle mücadele edebilmede yardımcı olmaktadır.

Formül: Bir büyük bardakta suyun içine bir çay kaşığı ile kereviz tohumu kaynatılır. Ilındığında süzülerek içilebilir. Bu formül ile kansere yakalanma riski azaltılabilir. 

  • Kereviz tohumu bilinmese de gizli olarak kan basıncı dengesini kurar basınç düzeyini dengede tutar tutmaktadır. Bu nedenle kereviz tohumu yukarıdaki formül gibi kaynatılarak ve süzülerek tüketilebilir.
  • Kereviz tohumu, karaciğerde oluşan enfeksiyonlara karşı etkili olduğu söylenmektedir. Ancak bu henüz klinik çalışmalar ile ispatlanmamıştır.
  • Kereviz tohumu linoleik asit, flavonoid, kumarinlerin gibi  farklı uçucu yağları içermektedir. Bu yağlar ve bileşenler desteği ile bir çok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
  • Kereviz tohumu kolesterol düzeyini engellemektedir. Yüksek kolesterolün sebep olacağı kalp problemlerinin oluşmasına izin vermemektedir.
  • Kereviz tohumu romatizma ve gut hastalıklarında iyileştirici özelliğine sahiptir.
  • Günlük olarak tüketilmesi halinde eklem ağrılarını hafifletmektedir.
  • Rahimde oluşan hasarları gidermek için uzmanlar tarafından kereviz tohumu önerilmektedir. Bununla birlikte yine rahimde oluşan problemlerden kaynaklı kas spazmı problemlerini gidermektedir.
  • Kereviz tohumu adet kramplarını giderebilmektedir.
  • Kereviz tohumunun idrar söktürücü özelliği mevcuttur. Bu özelliği ile vücutta oluşan toksinleri de atar ve oldukça faydalıdır.
  • Antioksidan özelliği ile kereviz tohumu enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara yakalanma riskini oldukça azaltmaktadır.

Kereviz Sapının Faydaları Nelerdir?

 

Kerevizin ve kereviz tohumunun faydalarından bahsetmişken kereviz sapının faydalarından bahsetmemek olmazdı. Kereviz sapı da yine kereviz gibi bir çok vitamin ve bileşenler içermektedir. Kereviz sapının faydalarını bu başlık altında inceliyor olacağız.

timthumb

  • Kereviz sapı sakinleştirici etkiye sahiptir. Ayrıca ağrı kesici, anti-alerjik, antiseptik ve diğer tedavi edici özelliklere sahip bir bitkidir.
  • Kereviz sapı hazımsızlık, gastrit, ülser ve iştahsızlık başta olmak üzere sindirim sistemi ile ilgili çeşitli rahatsızlıklarda iyileştirici etkiye sahiptir.
  • Göz sağlığını korumakta ve görme sorunlarına iyi gelmektedir.
  • Kereviz sapı cinsel problemlerin düzelmesinde yardımcı olduğunu savunan uzmanlar mevcuttur.
  • Metabolizmanın dayanıklılığını artırmaktadır.
  • Kereviz sapı düzenli olarak tüketildiğinde bir adet ile artrit ağrılarını sakinleştirmektedir ve şişlikleri gidermektedir.
  • Düzenli olarak günde iki adet kereviz sapı tüketimi ile zihin gelişmektedir. Beyin üzerinde oldukça olumlu etkilere sahip olmaktadır.
  • Düzenli kereviz sapı tüketimi ile yağ yakımı ve kilo verme için önemli bir yardımcıdır. Kereviz sapı diyet sürecinde diyetistenlerinde tavsiye ettiği ve diyet listelerinde yer verdiği sağlıklı bir besindir.
  • Mesane ve karaciğer işlevinin gelişmesinde yardımcı olan kereviz sapı doğranarak yemeklerde kullanılabilir ya da çiğ olarak tüketilebilir.

Kerevizin Zararları Var mıdır?

Kereviz makalemizde de anlattığımız gibi oldukça çeşitli faydalara sahip bir sebzedir. Sağlıklı insanlar üzerinde herhangi bir zararı tespit edilmemiştir. Ancak her makalemizde önemle üzerinde durduğumuz gibi aşırı tüketimden kaynaklanan bazı zararları söz konusu olabilir. Bazı komplikasyonlar da ortaya çıkan yan etkiler bulunabilmektedir. Bu başlık altında ise bu yan etkilerden bahseceğiz.

  • İshal problemi olanlarda kereviz tüketimi önerilmemektedir. Bu süreçte kullanıma ara verilmeli rahatsızlık son bulduğunda tüketime devam edilebilir. Ayrıca kerevizin idrar söktürücü özelliğinden dolayı ishal problemini artırabilmektedir.
  • Sinir sistem üzerinde sakinleştirici özelliği sebebiyle özellikle ameliyata hazırlanmakta olan hastaların bir hafta ya da on gün öncesinden kereviz tüketimine ara vermeleri önerilmektedir.
  • Kerevizin içeriğindeki zengin besin lifleri sebebiyle sağlıksız tüketimi ile gaz problemleri, karın ağrısı ve ishal gibi komplikasyonlara sebep olabiliyor.
  • Hamilelik ve emzirme sürecinde olan annelerde nasıl bir etki oluşturduğuna dair henüz bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle hamile ya da emziren annelerin bu konu ile ilgili en doğru bilgiyi doktorundan alıyor olması önerilmektedir.
  • Aşırı tüketim söz konusu olduğunda içerdiği vitamin ve bileşenler sindirim sistemi ve karaciğer üzerinde bazı sorunlara yol açabilir.
  • Kerevizin diğer tüm besinlerde olduğu gibi tüketim miktarına dikkat edilmelidir.

Öneri: Makalemizde kerevizin faydalarından bahsettik. Bu faydalardan maksimum düzeyde yarar sağlamak istiyorsanız seçimini de özenle yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle dik olan kerevizler tercih edilmelidir. Kerevizin yaprakları gevrek ve taze olmalıdır. Kereviz seçiminde unutulmaması gereken önemli bir detay vardır. “Koyu renklerle mükemmel lezzet sağlanabilir”

fft99_mf4073626

 Bilgi: Kereviz ile ilgili lezzetli yemekler yaparak kerevizden faydalanmak istiyorsanız sizin için derlediğimiz “Kereviz Yemek Tarifleri” başlığına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.