Yoga Yaparak Zayıflamak Mümkün mü?

Zayıflamak, gün içinde aldığınız kalorilerden daha fazlasının vücut tarafından harcanması ile vücutta biriken yağların yağların yakılması ile oluşmaktadır. Zayıflamanın en birinci kuralıdır sağlıklı beslenmek. Ancak yazılarımızda beslenme alışkanlığının sporla desteklenmesi gerektiğine mutlaka değiniyor ve bu konu ile ilgili size ve yaşamınıza yön verecek bilgiler paylaşıyoruz. Bu yazımızda hem ruhunuzu hem de sizi mutlu edecek değişik bir yöntemden bahsedeceğiz: Yoga. Eğer düzenli olarak yoga yaparsanız, dengeli ve sağlıklı beslenirseniz Yoga Yaparak Zayıflamak mümkündür. Bunu sağlamak için yoga hakkında detaylı ve doğru bilgileri edinmeniz gerekmektedir.

Yoga, zihinsel ve bedensel olarak rahatlamak isteyenlerin tercih ettiği bir meditasyondur. İnsana yaşattığı mutluluk ve rahatlama hissi ile son dönemlerde çok popüler bir konuma ulaşmıştır.

Yoga İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Uzmanlara göre yoga bir zayıflama yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Yoga bireylerde vücudun sıkılaşmasını sağlıyor, bir beden incelmesinde yardımcı olabiliyor. Ancak bu konu hakkında bir uzmandan yardım almak daha verimli sonuç almak açısından önemlidir.

Ritmik yoga hareketlerinin yapıldığı Power Yoga, Hatha Yoga, Utkatasana Yoga, Hot Yoga gibi egzersizler günlük otuz dakika ile bir saat arasında yapıldığında zamanla gözle görülür şekilde kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Bunun gibi egzersizleri online internet sitelerinde de bulabiliyorsunuz ancak bir uzman ile uygulama yapmanız ve uygulama öncesinde doktorunuza danışmanız sizin için yararlı olacaktır. Çünkü bazı yoga hareketleri bazı vücut tipleri için uygun olmamaktadır. Eğer evde kendi başınıza yoga yapacaksanız basit hareketlerle çalışmanızda ve alışana kadar bu şekilde devam etmenizde fayda var. Elbette yaptığınız tüm egzersizleri sağlıklı ve düzenli bir beslenme programı ile birleştirmeli ve günlük aldığınız kalori miktarına dikkat etmelisiniz.

Zayıflatan Yoga Türlerinden Hot Yoga Hakkında Bilgiler

  • Yoga çeşitleri içinde kısa sürede zayıflamaya yardımcı olan yoga çeşidi, bikram yoga yani bilinen adıyla hot yogadır.
  • Vücudu toksinlerden arındıran hot yoga ile yakından tanıdığımız ünlülerde Serenay Sarıkaya altı kilo vermiştir.
  • 1-1,5 saatlik bir zaman diliminde yirmi altı farklı teknik uygulama imkanı sağlayan hot yogayı diğer yoga çeşitlerinden ayıran özelliği kapalı ve sıcak mekanlarda uygulanmasıdır. Bu nedenle evinizde de rahatlıkla uygulayabileceğiniz bir yoga türüdür.
  • İçinde zorlayıcı egzersizleri barındıran hot yogayı ancak hiç bir rahatsızlığı olmayan, sağlıklı biryeler tarafından uygulanmalıdır.

fed88a488434e70aabc2dab79c941da8

Evde Yoga Yapmak İsteyenler İçin Öneriler

  • Yoganın amacı iyice  özümsenmelidir. Yoganın asıl amacının arınmak, rahatlamak ve zihni arındırmak olduğu unutulmamalıdır. Vücudunuzu yorarak ve zorlayarak sağlıklı bir yoga yaptığınız söylenemez. Bu nedenle kendi evinizde yoga yapmaya başladığınızda vücudunuza nazik ve sakin davranmanız gerekmektedir. Ani ve keskin egzersiz hareketlerinden uzak durmalısınız ve esneklik gerektiren hareketlerle vücudunuzu zorlamamalısınız. Unutmayınız ki her zaman izlediğiniz videolardaki hareketlerin aynılarını yapmanız mümkün değildir.
  • Araştırmalısınız. Nefes tekniklerini, asana duruşlarını, faydalarını iyice kavramalısınız. Yoga yapabilmek için illa bir uzman eğiticiden destek almanız gerekmez. İlgili videolar izleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Temel yoga hareketlerini öğrenerek işe başlayabilirsiniz.
  • Acele etmemelisiniz. Hiç kimse yoga yapmayı bir anda öğrenecek kadar yetenekli değildir. Bunun için kendinize zaman vermeli ve doğru hareketleri öğrenerek, kendinizi keşfederek, gücünüzü ve sınırlarınızı doğru saptayarak işe başlayabilirsiniz.
  • Evinizde kendiniz için uygun bir yoga alanı oluşturabilirsiniz. Her defasında farklı bir alanda değil aynı yerde rahat ve hafif kıyafetler ile uygulama yapabilirsiniz.
  • Yoga yaptığınız alan sessiz ve huzurlu bir ortam olmalı. Havalandırmanın yeterli düzeyde olması da önemlidir.
  • Evde yoga uygulamalarınızı rutin bir hale dönüştürmeli ve çalışmalarınız için uygun bir saat belirlemelisiniz. Yoga yapmanın belli bir saati yoktur dilediğiniz saatte yapabilirsiniz. Sadece yapmanız gereken şey programınıza düzenli bir şekilde uyum sağlamak olacaktır.
  • Sağlıklı beslenmelisiniz. Her zaman dediğimiz gibi sağlıklı beslenmek bir yaşam biçimi olmalıdır. Bol bol sebze ve meyve tüketmeli ve sağlıksız gıdalardan uzak durmalısınız. Doğal, organik ve sindirimi kolay besinler tüketmeniz yoga yaparken ve günlük yaşantınızda daha huzurlu olmanızı sağlayacaktır.
  • Olumlu düşünmelisiniz. Meditasyonda doğru ve olumlu düşünce önemli noktalardan biridir. Yoganın amacını, temelini özümsemeniz, evrenle uyum içinde olmanız ve barışmanız, yoga ile bütünleşmeniz ve mutlu bir birey olmanız doğru ve  olumlu düşüncenin gücü ile tamamlanmayı esas alır.

yoga-ne-ise-yarar

Evde Yapabileceğiniz Yoga Hareketleri

Evinizde yoga yapmak daha önceden belirlediğiniz alanda esnek ve rahat kıyafetlerinizi giyerek ısındıktan sonra yapabileceğiniz yoga hareketleri için örnekler vereceğiz.

Çocuk Duruşu

Sinir sistemi ve lenf için oldukça faydalı olan çocuk duruşu fiziksel egzersiz olarak görünse de yoga felsefesinde zihin ve zihinsel egzersiz haline gelmiştir.

Uygulama şekli; dizlerinizin üzerine çökerek, elleri başınızın ilerisine doğru uzatarak ve yere paralel bir pozisyon alarak uygulanır.

yoga-hareketleri-cocuk-durusu

Çocuk duruşu

Köprü Duruşu

Yoga hareketleri içinde özel bir yeri olan köprü duruşunun bacak ve sırt bölgeleri için rahatlatıcı bir özelliği mevcuttur. Ayrıca stres içinde etkilidir ve evde rahatlıkla uygulanabilir. Yorgunluk ve uykusuzluk için çözüm olarak değerlendirilir.

Uygulama şekli; Sırt yerde, kalça havadayken ellerin topuklarda birleşmesi ile gerçekleşir.

bridge-pose-durusu

Köprü duruşu

Öne Eğilme

Depresyona ve bitkinliğe karşı önerilen bu hareket stresi yenmek için de oldukça faydalıdır.

Uygulama Şekli; Ayaklar ve bel dik pozisyonda iken belden yukarının öne doğru eğilmesi ile ellerin yere değdirilmesi şeklinde gerçekleşir. Bacak kaslarının esnemesini sağlar.

evde-yoga-nasil-yapilir

Öne eğilme

Kartal Duruşu

Konsantrasyonu artırma özelliğine sahip olan bu hareket sırt ve bacak bölgelerini çalıştırma özelliğine sahiptir.

Uygulama şekli; Ayakta iken sağ bacak sol bacağa dolanır, sol kol dirsekten kırılır ve sağ kol sol kolu etrafından saracak şekilde yapılır.

evde-yoga-nasil-yapilir-2

Kartal duruşu

Üçgen Duruş

Üçgen duruş ile arka bacak, kol ve göbek bölgelerini aktif hale getiren bu hareketin aynı zamanda stres giderici özelliği mevcuttur.

Uygulama şekli; Sağ bacak diz kapağından kırılır, sol bacak yere paralel uzatılır, sağ kol sağ bacak hizasında yere konulur ve sol kol omuz hizasında açılarak düz bir çizgi oluşturulur.

ucgen-durus

Üçgen duruş

Yatay Duruş

Omuz kısımlarında oluşabilecek bir kamburlaşmayı önlemek için tercih edilen önemli bir harekettir yatay duruş. Sırt bölgesi içinde rahatlama sağlayacaktır.

Uygulama şekli; bacaklar diz kapakları yere gelecek şekilde kalça yukarıda dururken kollar uzatılarak alnınızı yere koyarak yapılır.

yoga-nasil-yapilir-yatay-durus-300x200

Yatay duruş

Tepe Aşağı Duruş

Zihni sakinleştirici bir özelliğe sahip olan bu hareket yoga hareketleri içerisinde, vücudun bir çok bölümü harekete geçirmesi sebebiyle öne çıkmaktadır.

 

Uygulama şekli; ayaklar ve eller yere konularak ters V şekli oluşturularak yapılır.

_ars4148_b600px

Tepe aşağı duruş

Hareketsiz Duruş

Sakinleşmenizi ve kan basıncınızın azalmasını sağlayan ve yogada temel hareketlerden biri olan bu duruş çoğunlukla yogayı sonlandırmak için kullanılmaktadır. Yoga sırasında vücudun dinlenmesi için önemlidir.

Hareket şekli; kollar iki yanda ve bacakların uzatılması ile gerçekleşen temel bir harekettir.

 

11-temel-yoga-durusu-grafikler-11

Hareketsiz duruş

Yoga Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yoga yaparken midenizin boş olması sizin açınızdan avantaj olacaktır. Aç karnına yoga yapmalısınız.
  • Vücudunuzun her iki tarafını da eşit olarak çalıştırmalısınız.
  • Yogayı her gün aynı saatlerde uygulamanız hızlı sonuca ulaşmanız için faydalı olacaktır.
  • Nefes alış verişlerinizin düzenli olmasına çaba sarfedin.
  • Yoga yaparken konuşmamanız gerekir. Konuşmanız enerjinizin boşa harcanması demektir.
  • Yoga yapacağınız alanın sakin ve sessiz olması gerekir.
  • Yoga yapmaya başlamadan önce ve bitirdikten sonra su içmemeye özen göstermelisiniz.

 

 

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.