Yaz Aylarında Diyet Listenizde Mutlaka Olması Gereken Besinler

Yaz mevsiminin bu sıcak günlerindeyken serinlemek için en önemli kurtarıcımız yaz sebzeleri ve meyveleridir. Tabi serinletici özelliğinin yanı sıra üstlendiği bazı görevleri de mevcuttur. İşte bu özel görevleri sayesinde değil mutfağınızdan, sofralarınızdan bile eksik etmemeniz gereken sebzelerin ve meyvelerin bazılarını tanıtıyor olacağız bu makalemizde. Pazar ve manav reyonlarından eksik olmayan yaz sebze ve meyveleri sizi ferahlatırken aynı zamanda da zayıflamanıza yardımcı olacak. Yaz aylarında diyet listenizde mutlaka olması gereken besinlerin neler olduğuna göz atalım hep birlikte. Aşağıda yer vereceğimiz besinleri kısaca anlatıyor olacağız ancak daha sonra detaylı olarak bu besinlerin faydalarından ve mevcut ise zararlarından bahsedeceğiz.

Çilek

Dünya genelinde en popüler ve en sevilen meyvelerden biridir çilek. Çilek sevmeyenine ise rastlamak oldukça zordur. Çileğin en önemli ve en bilindik faydalarından biri bol miktarda C vitamini içeriyor olmasıdır. Gün içinde sekiz adet çilek yediğinizde günlük C vitamini ihtiyacınızın 1,5 katını karşılamış olacaksınız. Ayrıca antioksidan özelliğini içeriğinde barındırmakta olan çilek kaliteli bir detoks meyvesi olarak beslenme listelerinde baş köşeye oturmaya aday bir meyve olabilir. Çilek, “adiponektin” olarak adlandırılmakta olan yağ yakıcı bir hormon içermektedir. Bu özelliği ile zayıflamanıza yardımcı olmaktadır. Yine içeriğinde bulunan yoğun lif sayesinde de hem sindirim sisteminizin düzenli çalışmasını sağlamakta hem de yine zayıflamanızda önemli bir rol üstlenmektedir. Ayrıca tükettiğiniz diğer besinlerin hazmını kolaylaştıracak ve kabızlık riskini ortadan kaldıracaktır.

Tüm bu faydaların yanı sıra çilek tüketimi ile içeriğindeki tüm vitamin ve minerallerden faydalanırken aynı zamanda bazı rahatsızlıklardan korunmanız mümkün olacaktır. Diyabet hastalığından, kalp ve damar hastalıklarına hatta kanserden korunmaya kadar bir çok hastalık oluşumunda ve tedavi sürecinden önemli bir yardımcı olacaktır ve yaz aylarında mutlaka beslenme listelerinizde yerini almalıdır.

Çileği yaz mevsiminde farklı şekillerde kullanmanız mümkündür. İsterseniz direk meyve olarak tüketebilir dilerseniz yaz için daha serinletici içecekler hazırlayabilirsiniz.

cilek-detoksu

Karpuz

Yaklaşık olarak %92’si sudan oluşmakta olan karpuz, yaz aylarında en çok tercih edilen meyvelerden biridir. Elbette çok sevilen ve tüketilen karpuzun faydaları da saymakla bitmiyor. İçeriğinde oldukça az kalori mevcuttur ancak bol miktarda A vitamini içermektedir. Bu özelliği sayesinde gözleri dinlendirmekte, beslemekte ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Düşük kalori içermesi ve yüksek oranda lif içermesi sebebiyle diyet listelerinin de vazgeçilmez meyvelerindendir ve tüm dünya genelinde sıkça tüketilmektedir. Ayrıca lif içeriği sayesinde uzun süren tokluk hissi vermektedir ve zayıflamanızda önemli bir yardımcıdır. Ayrıca tatlı krizleriniz için de masum bir çözüm olarak hayatınızda yer almalıdır. Ancak aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Karpuz vücuttaki yağı azaltmakta, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, böbrek sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olmaktadır. Karpuz tüketimi kan basıncını düzenlemekte, kas ağrılarını gidermekte ve uykusuzluk için de doğal bir çözüm olarak sunulmaktadır. Karpuzun kendi gibi suyu ve çekirdeği de sağlık üzerinde oldukça faydalıdır.

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Karpuzun faydalarından istifade edebilmek ve bir haftalık priyotta beş kilo kaybı yaşamak istiyorsanız “Karpuz Diyeti ile 1 Haftada 5 Kilo Verebilirsiniz!” başlığına linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ysL92HVmlkaFV2V4ordn3g

 

Domates

Yaz mevsiminde manav ve pazar raflarını renklendiren domates, yaz ayları boyunca sizin de sofranızdan ve beslenme listenizden eksik olmaması gereken önemli bir besin maddesidir. Önemli bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğinde bol miktarda A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini ve ayrıca magnezyum, potasyum, fosfor ve demir mineralleri bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirmekte, cilt üzerinde olumlu etkilere sahip olmaktadır. Yine içeriğinde bulunan leptin hormonu ile tokluk hissi vermekte ve daha az yemek yemenizde yardımcı olmaktadır. Diyet sürecinde de zayıflamanız için önemli bir yardımcı besin olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle yaz mevsiminde sofralarınızdan ve beslenme programlarınızdan eksik edilmemesi gereken önemli bir besin maddesidir.

domat

Taze Fasulye

Taze fasulye, diğer bahsettiğimiz sebze ve meyveler gibi yaz mevsiminin gözde besinleri arasında yer almaktadır. Yüksek oranda lif içeriği ve yine içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde diyet listelerinin en gözde sebzeleri arasında yer alıyor. Üstelik 100 gram taze fasulye sadece 35 kalori. Az kalorili olması bile diyet sürecinin kurtarıcılarından olmaya yetiyor. Lif içeriği dışında A vitamini, C vitamini, B12 vitamini ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, manganez ve fosfor minerallerini de içermektedir.

Sağlık açısından oldukça yararlı bir sebze olan taze fasulyenin en önemli ve en bilindik özelliği sindirim sistemini düzenliyor olmasıdır. Böylece kabızlığı önlemektedir ve kolon kanserinin oluşumunu önlemektedir. Ayrıca taze fasulye tüketimi kolesterolü düzenler, kemik gelişiminde faydalıdır, vücut yorgunluğunu gidermektedir. Taze fasulye kalp dostu sebzeler arasında yer almaktadır. Toksinlerin atılmasında ise önemli bir yardımcıdır. Şeker hastaları içinde faydaları oldukça fazladır. Kan şekerinin düzenlenmesinde yardımcıdır. Böbreklerde oluşan taşların ve kumların düşürülmesini sağlamaktadır. Enerji kaynağıdır ve hamilelik sürecinde anne adaylarının mutlaka tüketmesi gereken bir sebzedir. Tüm bu faydaların yanında bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve bronşit ve astım gibi akciğer hastalıklarının tedavisi aşamasında oldukça önemli yararlar sağlamaktadır. Yapılan bazı araştırmalar ise migren atakları yaşandığında iyileştirici etkilere sahip olduğunu göstermektedir.

 taze-fasulye

Şeftali

Şeftali yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biridir. Tüylü şeftali sevmeyenler için ise nektarin imdada yetişmektedir. Şeftali içeriğinde A vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini ile birlikte kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko ve potasyum minerallerini barındırmaktadır. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde bir çok rahatsızlıkta önleyici ve tedavi edici özelliğe sahiptir. Şeftali lif açısından oldukça zengindir. Bu özelliği ile sindirim sistemini rahatlatır, hazmı kolaylaştırır ve kabızlığın önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca şeftali çekirdeği basur ve hemoroid tedavisinde de oldukça olumlu etkilere sahiptir. Depresyon ve stres üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Romatizma ağrılarının tedavisinde şeftali tercih edilmektedir. Şeftali kaliteli bir antioksidandır. İdrar söktürücüdür ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Mide kramplarına, gastrit hastalığına, anemi yani kansızlık hastalığına, yüksek tansiyon hastalıklarına, astım, bronşit, öksürük ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamaktadır. İçerdiği beta karoten sayesinde katarakt rahatsızlığına karşı önlem amaçlı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca görme duyusunun gelişmesine yardımcı olmakta ve gece körlüğünü de engellemektedir. Akciğer, kolon ve prostat kanser türlerine karşı vücudu koruma altına almaktadır. Böbrek taşlarının oluşumunu engellemekte ve böbrek hastalığına da iyi gelmektedir.

Öğün aralarında tüketilecek şeftali ile hem diyet sürecinin kabusu olan tatlı krizlerini atlatıyor olacaksınız hem de uzun süren tokluk hissi ile daha az yemek yiyor olacaksınız.

Şeftali-Sirkesi-Nasıl-Yapılır-Şeftali-nerede-ve-nasıl-yetişir

 Semizotu

Semizotu yaz mevsiminde önce manav ve pazar tezgahlarını sonra da sofraları renklendiren ve oldukça önemli faydalara sahip olan özel bir sebze olarak beslenme listenizde yer alması gereken bir besin maddesidir. Yukarıda bahsettiğimiz diğer sebze ve meyveler gibi oldukça özel faydalara sahiptir ve yemeğinden salatasına kadar bir çok tüketim şekli mevcuttur. İster çiğ olarak salatanıza ekleyin ister pişirerek sıcak yemek olarak tüketin. Semizotu A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, C vitamini ve E vitamini ile birlikte OMEGA-3, kalsiyum, potasyum, manganez, magnezyum, bakır ve demir gibi mineraller içermektedir.

Semizotunda bulunan potasyum sayesinde dolaşım sistemi düzenli çalışır. Kaliteli bir antioksidan kaynağıdır. İdrar söktürücüdür. Böbreklerdeki taşları ve kumları dökmeye yardımcı olmaktadır. Yüksek oranda lif içermektedir, sindirim sistemini rahatlatır ve kabızlığı önler. Aynı zamanda hemoroid yani basura karşı tedavi amaçlı tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Kalp sağlığında önemli bir destekleyicidir. Kan şekerini ve kan basıncını düzenler, kasları güçlendirir ve felç riskini azaltmaktadır. Gut hastalığında da tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Bazı kanser türlerine karşı özellikle akciğer ve ağız kanserine karşı da koruyucu etkilere sahiptir. Semizotu tüketimi, enerji vermekte, kansızlığı önlemekte, cildi güzelleştirmekte ve egzama gibi cilt hastalıklarını da gidermektedir. Soğuk algınlığını engellemekte ve mideyi rahatlatmaktadır. Çocukların beyin gelişimini desteklemekte kolesterolü düzenlemektedir. Düşük kalorili olması sebebiyle diyet sürecinde de önemli bir yardımcıdır ve yaz mevsiminde sofralardan ve beslenme programlarından eksik olmamalıdır.

semizotu-1024x988-1024x480

Fesleğen

Fesleğen özellikle yaz mevsiminde taze olarak tüketilebiliyor ancak kurutulduğunda kış mevsiminde de hem yemeklerinizi lezzetlendiriyor hem de besinlerinizi daha sağlıklı hale dönüştürüyor. Reyhan ve reyhan otu olarak da bilinmektedir. Yemeklerin ve salataların içinde baharat olarak, sos şeklinde ve kaynatılarak çay şeklinde tüketimi mümkündür. A vitamini ve C vitamini içermektedir.Ayrıca beta karoten içermektedir. Kalorisi oldukça düşüktür ve kaliteli bir antioksidandır. Mide bulantısını yatıştırır. Bağırsak parazitlerinin öldürülmesinde yardımcı olmaktadır. Sinir sistemi ve sindirim sistemi üzerinde oldukça yararlı etkilere sahiptir. Midede oluşan şişkinlik, mide krampı, gaz problemlerini ve sindirim problemlerini gidermektedir. Kalbi korur, yaşlanmayı geciktirir ve sakinleştirici etkileri sayesinde depresyon, sinirlilik hali, stres, gerginlik ve uykusuzluk gibi sorunların ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Balgam söktürücü olarak da kullanmak mümkündür. Ağız içerisinde çıkan yaralar için tedavi amaçlı kullanılabilir. Gargara yöntemi ile ağız yaralarını iyileştirme özelliği mevcuttur. Baş ağrıları, migren, boğmaca ve epilepsi gibi rahatsızlıkları tedavi ederken tüketimi mümkündür.

 

Sinek ve Böcek Isırması İçin Formül:

Bir tatlı kaşığı fesleğen iki bardak su ile 10 dakika kaynatılır ve soğuduktan sonra arı, sinek, akrep ve böcek ısırılan bölgeye sürülür.

Bağırsak Gazlarını Gideren ve İştah Açan Formül:

Bir litre suyun içine 20 gram kadar kuru fesleğen ilave edilerek kaynatılır ve günde iki defa birer bardak içilir.

Öksürük İçin Formül:

Fesleğen tohumu bir litre suda kaynatılır ve gün içinde üç bardak içilir.

feslegenin-faydalari-nelerdir_646x340

Pancar

Pancar, yaz aylarında sofralarınızdan eksik edilmemesi gereken sağlıklı bir besin maddesidir. B vitamini, potasyum, demir ve folik asit minerallerini içermektedir. Ayrıca lif açısından oldukça zengindir. Düşük kalorili olması sebebiyle diyet sürecinde gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Ayrıca lif içeriği sayesinde sindirim sistemini rahatlatmakta, kabızlığı önlemekte ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Bununla beraber menopoz dönemindeki kadınların en büyük yardımcısı kabul edilebilir. Bu süreçte rahatlatıcı özelliği ile menopozun terleme, sinirlilik hali, stres, gerginlik gibi semptomların ortadan kaldırılmasında yardımcı olmaktadır. Hafızayı güçlendirmekte, tansiyonu düzenlemektedir. Kemik erimesini engellemek adına tüketimi tavsiye edilmektedir.

Pancar farklı şekillerde tüketilebilir. Yemeklerde, turşu şeklinde hatta suyu sıkılarak bile tüketilmesi mümkündür. Hamileler için de oldukça yararlı bir besin maddesi olarak kabul edilir ve içeriğinde bulunan bol miktardaki folik asit ve B vitamini sayesinde hamilelerde yarar sağlamaktadır.

pancar-suyu

Kiraz

Kiraz yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biridir. İçeriğinde A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B5 vitamini ve bol miktarda C vitamini ile birlikte perilil alkol, kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum barındırmaktadır. Ayrıca bol miktarda fosfor içermektedir. İdrar söktürücü özelliği mevcuttur. Yüksek miktarda lif içermektedir. Ateş düşürücü özelliği mevcuttur. Kan şekerini dengelemekte ve felç geçirme riskini azaltmaktadır. Tansiyonu ve kalp atışlarını dengelemektedir. Kan şekerinin düşürülmesini sağlamakta ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaktadır. Bu kadar faydalarının yanında fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Aşırı tüketim vücuda zarar verebilir.

kiraz-diyeti-diyet-listesiyle-1-haftada-5-kilo-zayiflayin-1464008305

 

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.