Diyet Yapmadan Zayıflama / Kilo Verme

Yemek yemek kültürümüzde oldukça önemli bir yeri olan sosyalleşme aracımızdır. Yaşamsal gereksinimlerimizden olan beslenme, her kültürde farklı önem derecelerine sahip olsa da, bir araya gelerek “yemek yemek” önemli bir zaman paylaşmak anlamına gelir. Bu yemek sevgisinin getirisi de, kuşkusuz fazladan alınan kalorilerin getirdiği kilolardır. Diyet yapmadan zayıflama yolları arayan insanlar, genelde yemek yemeye devam ederek kilo vermek ister. Yani boğazlarından kesmek istemezler. Bu durum bir çok açıdan zor olsa da, bazı diyetlerdeki ürünleri sınırsızca tüketmek mümkün olduğu için bu tür diyetler denemeye kalkışırlar.

seond-30

Ancak bilmeniz gerekir ki, sürekli yiyerek kilo vermeniz mümkün değildir. Kilo vermeniz için  boğazınızdan kesmeniz gerekir. Tabi bu sırada sağlıklı beslenmeniz gereklidir.

İnternette en çok aranan konuların başında diyet listeleri, hızlı kilo verme yolları ya da göbek eriten egzersizler gibi bir çok kilo temalı sorun gelmektedir. Ülkemiz gibi kalabalık nüfusu olan bir ülkede, sağlıklı beslenmeden uzaklaşan şehir insanları hazır gıdalara yönelerek kilo sorunlarının daha da içinden çıkılmaz bir hal almasına neden olmuştur.

Aslında kilo vermek için, diyet yapmaya gerek yoktur. Çünkü sağlıklı bir şekilde beslenen insanlar, kilo almazlar ve formlarını korurlar. Şişman insanlar, sürekli yedikleri için kilo alırlar ve sürekli yeme hissini sağlayan da, besinlerin glikoza dönüşmesidir. Besinler glikoza dönüştüğü için, yağlar depo edilir ve bu da kilo alımına neden olur.

Alınan besinlerin glikoz yerine yağa dönüşmesi için yapılması gereken en önemli şey, karbonhidrat almamaktır. Peki bu nasıl olacak? Hangi besinlerde karbonhidrat yok? Hangi besinlerde ne kadar karbonhidrat var ve bizim ne kadar karbonhidrata ihtiyacımız var onu öğrenmemiz gerekir.

supp-4

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Besinler Nasıl Yağa Dönüşür?

Besinlerin glikoza dönüşmesi, gereğinden fazla alınan karbonhidratlardır. Mesela günlük kalori ihtiyacınız 2000 kalori ise, bu kaloriyi düşük kalorili besinlerden alırsanız kilo almazsınız.

Ancak yüksek kalorili besinler tüketirseniz, kilo alımınız başlar ve yağlar vücudunuzda birikir. Bu durumda yapılması gereken çok basittir. Karbonhidrat tüketimini günlük 50 mg ile sınırlandırmak. Karbonhidrat tükettiğinizde, toksik etkisi olan şeker kan şekerini yükseltir. Bu durumda enerji için gerekli olan yağ yakımı değil, şeker yakımı gerçekleşir.

Sonuç olarak da vücuda giren insülin yok olduğu için yeniden acıkmaya başlarsınız ve bir çok sorun da beraberinde gelir.

İnsülinin Zararları Nelerdir?

İnsülinin hücrelere olan etkisi dışında, yaşlandırıcı etkisi de söz konusudur. Aynı zamanda sürekli insüline maruz kalan hücrelerin insülin direnci kazanması da şeker hastalığı gibi oldukça büyük sorunlar ortaya çıkarmaktadır.

Ayrıca uzmanların defalarca yaptığı açıklamalar neticesinde, kanser hücrelerini de beslediği ortaya çıkan şeker vücudu yorgun ve yıpranmış gösterir. İnsanlık tarihinde 250 yıllık bir geçmişi olan şeker tüketimi, sürekli acıkma hissi yaratarak kilo alımını arttırmaktadır. Oysa vücudun ihtiyacı olan enerjiyi şeker yerine yağlardan karşılamasını programlamak sürekli acıkma hissini de engeller.

Karbonhidratlar acıkma hissini arttırdığı için sürekli aklımıza gelirler. Canımız sürekli tatlı ister ve bu da bizi acıktırır. Ama yemek yedikçe zinde hissedeceğimize yorgun ve uykulu hissederiz. İşte diyet yapmadan kilo vermenin yolları da bu detayda saklıdır. Günlük karbonhidrat alımı 50 gramın altına indi mi, vücut da yağ yakımı için programlanacaktır.

Karbonhidratlar İçeren Besinler

Sadece unlu mamuller ve şekerli gıdalarda değil, bir çok besinde karbonhidrat vardır. Bunun tespiti için biraz dikkat etmeniz gerekecektir.

Yediğiniz besinlerdeki karbonhidrat değerlerini bilerek tüketmeniz, vücudunuzun bu sürece hazır olmasını sağlayacaktır. Bu ayrımı yapmak aslında çok zor değil. Çünkü canı tatlı isteyenlerin sevdiği tatlı olmayan besinler, havuç, patates, bezelye, pilav, makarna, ekmek ve unlu mamullerde bol miktarda karbonhidrat bulunur.

Kolay kilo vermek için vücudunuzu daha az karbonhidrata alıştırmanız yeterlidir. Eğer sporcu değilseniz günlük 50 gram yetecektir. Ancak günde 1 – 2 saat spor yapıyorsanız bu miktar 150 grama çıkabilir.

supp-5

Yağlı Gıdalar ve Protein Tüketin

Vücudunuzun bir yağ yakım fabrikası olarak çalışmasını sağlarsanız, birkaç basit egzersiz sonrası kolay bir şekilde kaslarınızın oluşacağını da görürsünüz.

Günlük 150 gram kaju harici kuruyemiş tüketmek, et ürünleri ve yumurta yemek sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. Ekmek tüketimini hayatınızdan çıkardığınızda, en azından 2 hafta süre ile glisemik indeksi düşük gıdalar tüketmeyi tercih etmelisiniz. İlk zamanlarda vücudunuzda tatlı besinleri arzuladığınız bir atak evresi olabilir ama birkaç içinde bu düzene girer.

Halsizlik, baş ağrısı gibi  belirtiler görüldüğünde hemen bir kaşık nutella yemeden önce aynaya bakın ve göbeğinizin yerine sıkı bir karın kaslarınızın olduğunu hayal edin. Sabrederseniz, bir hafta içinde vücudunuz ketojenik devreye alışacak ve canınız artık tatlı istemeyecektir. Çünkü kendinizi daha zinde ve enerjik hissetmeniz için şeker değil, yağ yakmaya başlayacaksınız.

Sağlıklı Beslenerek Kilo Verin

Sağlıklı beslenmek, hayatınızdan yapay unlu mamullerini ve  şekerli gıdaları çıkarmanızı gerektirir.

Kilo vermek istediğinizde, hayatınızdan bu tür abur cuburları ve şekerli gıdaları çıkarırsanız zaten normal beslenmenizle birkaç kilo verebileceksiniz. Bu metabolizmanızı düzene sokacaktır. Çünkü şekerli gıdalar size yapay olarak bir açlık hissi yaşatır.

Bu açlık hissi neticesinde acıkmasanız bile yemek yemek istersiniz.  Bu da gereksiz kalori alımına neden olur. Özellikle şekerli gıdaları tüketmeniz, daha fazla tatlı isteğine neden olur.

Sağlıklı beslenmek; protein, karbonhidrat, yağ ve tahıl ürünlerini dengeli bir şekilde tüketmek anlamına gelir.

Aşağıdaki tabloda besinlerin kalori değerleri yer almaktadır. Mesela bir paket bisküvi yediğinizde 470 kaloriyi boş yere alırsınız. Oysa 470 kaloriyle, zengin bir öğün hazırlayabilirsiniz.

kac-kalori-listesi

Sağlıklı Beslenme Yolları

Çantanızda her zaman atıştırmalık olarak 10 adet badem, ceviz ya da fındık yanında da kuru meyveler bulunmalıdır.

Küçük küçük paketler içinde saklayabileceğiniz bu ürünler, abur cubura yönelmek yerine tercih ettiğinizde hem gereksiz kalori alımının önüne geçersiniz, hem de sağlıklı besinler tüketmeniz sağlanmaktadır.

seond-29

En iyi şartlarda yararlanabileceğiniz sağlıklı beslenme sisteminde, istediğiniz yiyeceğin yerine diğerini ikam etme şansınız da vardır. Bu durum, her gün farklı bir besin kombinasyonu yaparak, metabolizmanızı hızlandırmaktadır.

Sağlıklı beslenmek, hayatınızın sonuna kadar uygulamanız gereken bir beslenme sistemidir. Yani istediğiniz kiloya geldiğinizde, yine abur cuburlara başlarsanız ve sağlıksız beslenmeye devam ederseniz, hiçbir şey değişmeyecektir.

Sağlıklı Beslenmek için Örnek Menü

Sağlıklı beslenmek için karar verdiğinizde, ihtiyacınız olan kalori miktarının hesaplanarak beslenme düzeninizi en iyi şekilde iyileştirmeniz sağlanmaktadır.

Sağlıklı beslenmek için sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemekleri eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Özellikle kahvaltı asla es geçilmemesi gereken bir öğündür.

Örnek bir sağlıklı beslenme menüsü ise ;

Sabah Kahvaltısı

  • 1 dilim ekmek,
  • 5 adet zeytin,
  • Kibrit kutusu peynir,
  • Lor peyniri,
  • Haşlanmış yumurta,
  • Bol bol yeşillik ve domates
  • Yeşil çay ya da şekersiz çay,
  • Dilerseniz portakal suyu tüketebilirsiniz.

seond-28

Ara Öğün

  • 1 bardak yoğurt ya da kefir,
  • 1 paket ton balığı,

Öğle Yemeği ve Akşam Yemeği

  • 150 gram et, tavuk ya da balık,
  • Sınırsız yeşil salata,
  • Bir bardak yoğurt,
  • Bir bardak sebze yemeği

Gün içinde istediğiniz bitki çayını tüketebilirsiniz ve tatlı ihtiyacınızı meyvelerden karşılayabilirsiniz. 100 gramın karşılığı bir kahve fincanıdır. Bunu bir su bardağının yarısı olarak düşünebilirsiniz. Günlük kalori ihtiyacınız 1500 kaloriyse, 1200 kaloriye düşürdüğünüz kalori alımı ile zaman içinde kilo vermeye başlarsınız.

Kilo verirken, vücudunuzu da sağlıklı bir şekilde formda tutabilir, sarkmalar yaşanmasını önleyebilirsiniz.

Diyet Yapmadan Ne Kadar Sürede Kilo Verilir?

Diyet yapmadan kilo verenler uzun süreli bir kilo verme süreciniz göze alarak, fit bir şekilde kilo verirler.

Kilo vermek istediğinizde, ihtiyacınız olan besinleri düzenli bir şekilde tükettiğinizde, 1 yıl içinde ideal kilonuza dönebilirsiniz. Özellikle 4 – 5 kilo fazlası olanlar için ideal bir beslenme programı dahilinde kilo vermek mümkündür. Kalori alımını çok fazla düşürmek yerine birkaç yüz kalori azaltmanız, istenilen etkiyi yaratmanızı sağlayacaktır.

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.