Ödem Nedir, Neden Olur ve Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir?

Herkesin kilodan sonraki en büyük düşmanlarıdır vücutta oluşan ödem. Çoğunlukla bileklerde ve ayaklarda oluşan ödem vücudun su tutmasından kaynaklanabiliyor. Peki vücudunuzun su tutmasını nasıl engelleyebilirsiniz? Ödem Nedir Neden Oluşur ve Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir, Ödem Yapan Besinler hangileridir? Ödem Tedavisi için neler yapmalısınız bu yazının devamında bu soruların cevabını veriyor olacağız.

Uzun süren bir yolculuğun ardından bacaklarınızda şişme hissettiğiniz mutlaka olmuştur. Hatta daha ileri giderek pantolonlarınızın olmadığını gördüğünüzde “yine kilo aldım”endişeleri ile panik yaparak şok diyetler aramaya yönelen kişiler bile mevcuttur. Özellikle hamile kadınlarda ya da adet öncesi dönemlerde şişlik yaşanması olağandır. Yine daha çok karında, ayaklarda ve bileklerde şişlik görülebilir. Bu durum da yine kilo alımı yanılgısı yaratabilir.

Ödem Nedir?

Ödem vücudun su tutması ya da su toplaması olarak da adlandırılır. Ayaklarda, bileklerde, bacaklarda ve karın bölgesinde yaşanmaktadır. Vücutta su tutulması yani ödem, dolaşım sistemi dahilinde vücudunuzda dolaşan sıvıların damar dışına çıkması ile, cilt ya da doku aralarındaki boşluk alanlarda birikmesine ödem denilmektedir.  Bazı durumlarda kısa sürelerde kaybolan semptomlar halinde karşınıza çıkarken bazı durumlarda da böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Vücudunuzda ödem ve su tutmasının engellemek için bazı yöntemler öneriyor olacağız.

odem-sokturucu-bitkiler-7700 Ödem Nedir, Neden Olur ve Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir?

Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir?

Magnezyum Tüketimini Artırmalısınız

Başlığımızdan da anlaşıldığı üzere magnezyum tüketimini artırmanız vücudunuzda ödem oluşmasını engelleyecektir. Yapılan bazı araştırmalara göre özellikle adet dönemi öncesinde kadınların günde 200 gr. magnezyum içeren bir besin maddesi tüketiyor olması ödemin azalmasına yardımcı olacaktır. Magnezyum içeren besinlerin dışında kapsül şeklinde besin takviyesi olarak almakta mümkün olacaktır.

Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?

  • Ceviz
  • Yemişler
  • Tam tahıllar
  • Bezelye
  • Ispanak

odem Ödem Nedir, Neden Olur ve Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir?

Ödem Yapan Besinler Nelerdir?

Vücudunuzdaki oluşan ödeme ve su tutulmasına sebep olan en önemli etken besinlerdeki kimyasal madde ve tuz miktarıdır. Normalde gün içinde alınması gereken tuz miktarı yaş ve aktivite seviyesine göre değişkenlik göstermektedir. Aşırı tuz içeren besinlerin tüketilmesi ile yeteri kadar tuzun böbreklerden atılamaması halinde vücutta sıvı birikimi başlamaktadır. Bu durum karşısında öncelikli olarak göz çevresi ve ayak bileği gibi yumuşak doku bölgelerinde şişme yaşanmaktadır. Örneğin Türk olarka en çok sevdiğimiz turşu ürünleri salamura ürünler çok fazla tut çektiği için vücudun ihtiyacından çok daha fazlası bir anda vücuda aktarılmış olunuyor.

Yapay tatlandırıcılar, hazır soslar, alkollü içecekler, bazı baharatlar, bol kafein içeren içecekler vücutta ödem oluşmasına neden olabilir. Ayrıca birçok ağrı kesici ilaç ve romatizma ilacı da vücudunuzda tuz ve sus tutarak ödeme sebep olabilir. Bazı hormon ilaçları, özellikle kortizonlu ilaçlar vücutta aşırı miktarda tuz ve su tutulmasına neden olabiliyor bu ilaçların kullanımında bol su ile takviye yapılmasında fayda olduğu birçok diyetisyen tarafından da onalymıştır.

Ayrıca alkol tüketimi de ödem yapan içecekler arasında yerini almış ve başı çekmektedir. Diğer içecekler arasında ise kafein tüketimini sınırlı tutmamız gerekmetkedir. Kafein tüketimini artırdıkça ödem tutumu gerçekleşme süreci hızlanmaktadır.


Sodyum Tüketimi Ödeme Neden Olur

Vücudunda ödem ve su tutması olan kişilere verilen ilk tavsiye sodyum içeren besinlerin tüketiminden kaçınılmasıdır. Tuz, en önemli sodyum kaynağı olan besindir. Sodyum vücuttaki su oranının  sabit kalmasına sabit kalmasına sebep olmaktadır. Ne kadar fazla sodyum tüketilirse vücudunuzdaki su tutulma yani ödem miktarı da o kadar artmaktadır. Elbetteki sodyum sadece tuz ile sınırlı olmamaktadır. İşlenmiş et türleri, soya sosu, konserve gıdalar gibi birçok besin çeşitleri sodyum içermektedir.

Öneri: En yüksek miktarda sodyum içeren tuz ile ilgili merak ettiklerinizi “Tuz Kullanımı ve Tuzun Zararları” başlıklı makalemizde bulabiliyor olacaksınız. 

tuz Ödem Nedir, Neden Olur ve Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir?

B6 Vitamini Tüketmelisiniz

B6 vitamini suda eriyen ve bir çok besin maddesinde bulunan bir vitamin çeşididir.  “Journal of Caring Sciences” isimli yayındaki bir araştırma,  bazı kadınlarda adet dönemi ve adet dönemi öncesinde B6 vitamini takviyesi alarak bu dönemde yaşanan ödem ve ağrıların en aza indirilebildiğini göstermiştir.

Öneri: B6 vitamini içeren besinler ve B6 vitamini ile ilgili öğrenmek istedikleriniz için “B6 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur” başlıklı makalemizi ziyaret edebilirsiniz. 

Potasyum Yönünden Zengin Gıdalarla Beslenmelisiniz

Potasyum vücudunuzdaki doku, hücre ve organların düzgün çalışması için destek olan oldukça faydalı bir mineraldir. Ayrıca kalp sağlığı için de son derece yararlı olan potasyum, ödem ve vücutta su tutulmasını engellemektedir. Bunu vücudunuzdaki sodyum miktarınızı düşürerek ve yine vücudunuzdaki idrarı attırarak sağlamaktadır.

Potasyum İçeren Besinler Nelerdir?

Bir çok besin maddesi içeriğinde potasyum bulunmaktadır. Bu besinlerin en önemli olanlarından bazılarını paylaşacağız. Ancak diğer besinler ve potasyum ile ilgili daha fazlasına ilerleyen makalelerimizde mutlaka yer veriyor olacağız.

timthumb Ödem Nedir, Neden Olur ve Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir?

  • Patates
  • Fasulye
  • Mercimek
  • Ispanak
  • Pancar
  • Mantar
  • Kuru kayısı
  • Kavun
  • Yağsız yoğurt
  • Domates
  • Somon
  • Havuç

Karahindiba İdrar Söktürücüdür

Çoğunlukla egzama hastalığından eklem ağrılarına kadar bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmakta olan karahindibanın bu özelliklerin yanı sıra idrar söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Karahindiba yaprağının özü, tüketilmesi halinde idrar söktürücü özelliğinin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle ne kadar fazla idrar vücuttan atılırsa vücutta ödem oluşması ihtimali o kadar azalmaktadır.

İşlenmiş Karbonhidratlardan Uzak Durmalısınız

En başta şeker içeren hamur işleri olmak üzere tüm işlenmiş karbonhidratlar, tüketildikten kısa bir süre sonra kan şekerinizin birden yükselmesine sebep olmaktadır. Kandaki insülin seviyesinde yükselme yaşandığında böbreklerde emilen sodyum oranı daha da artmaktadır. Bu durumun sonucu olarak da vücutta su tutulması yani ödem yaşanmaktadır. Bu nedenle beyaz unla ve şekerle hazırlanmış olan besinlerden uzak durmanız gerekmektedir.

Vücutta Oluşan Ödem Hangi Hastalıkların Habercisi Sayılabilir?

odem-600x332 Ödem Nedir, Neden Olur ve Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir?

Ödemin oluştuğu bölgede lenf akımının aksamaması önemlidir. Engeksiyon, tıkayıcı bir kitle ya da damar tıkanıklığı buna sebep olabilir. Aşırı varisler, her iki bacak şişmesi, lenfatik tıkanıklık, kalp yetersizliği hareketsizlik ve sürekli oturmaya bağlı olarak yaşanabilir. Dudak, yüz ve gözde oluşan ödemlerin en sık görülen sebebi kandaki protein düşüklüğü ya da alerjik reaksiyonlar olabilir. Karaciğer ve kalp gibi organ yetersizliklerinde de akciğer zarı ve karın zarında sıvı birikimi olabilir. Ayrıca bazı kanser türlerinin yayılması sonucunda yine akciğer ve karın zarlarında sıvı birikimi sıkça gözlenmektedir.

Kalp yetersizliğinde her iki ayakta oluşan şişme erken bir bulgudur. Ayrıca kalp yetersizliğinde akciğerlerde de sıvı birikmesine ve bu durum da nefes darlığına neden olabiliyor.

Önemli not: Günlük tuz tüketimi ortalama olarak 5 gram civarındadır. Fazladan alınan 1 gram tuz tüketimi 200 ml. sıvı birikmesine sebep olmaktadır. 

Hamilelik Sürecinde Ödemle Baş Edebilmek İçin Ne Yapılması Gerekiyor?

foot_massage Ödem Nedir, Neden Olur ve Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir?

Hamilelik sürecinde ödem oldukça sık karşılaşılan ve ciddiye alınarak doktor takibinde olması gereken bir konudur. Özellikle hamilelik sürecinin son dönemlerinde artmakta olan ödemlerin yaşanmaması ya da azaltılması için uzun süre hareketsiz kalınmaması gerekiyor. Ayrıca yine uzun süre ayakta kalmamak, ayakların altına yastık koyarak kalça seviyesinden yukarıda olmasını sağlamak ve tuz tüketiminde ölçülü olmak gerekiyor.Şayet hamilelik döneminde ayaklarda görülen ödem; ellerde, el bileklerinde, göz kapaklarında ve yüzde de görülmeye başlandıysa bu durum preeklampsi yani hamilelik hipertansiyonu olabilir ve mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

 

 

Gebelik Hipertansiyonu

Gebelik sürecinin 20. haftasından sonra görülebiliyor. İdrarda protein bulunması ve kan basıncının yüksek olması en önemli semptomlar arasındadır. Yüz bölgesinde ve ellerde oluşan şişmeler, gebelik hipertansiyonunun erken belirtilerindendir.

Vücutta Ödem Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?

Hareketin Kısıtlı Olması

Bacak kasları yürüyüş esnasında ve koşarken damarların sıkışmasını ve kanın akmasını sağlamaktadır. Kasların hareketsiz kalması halinde kan damarlarda toplanmakta ve sıvının dokulardan dokulardan damarlara aktarımı zorlaşmaktadır. Sonuç olarak sıvı dokularda birikerek ödem oluşmasına sebep olmaktadır.

Isı Fazlalığı

Vücudun fazla ısıya maruz kalması sonucunda damarlar genişlemekte ve sıvının dokulara geçişi kolaylaşarak ödem oluşumuna sebep olmaktadır. Yüksek oranda nem ise bu tablonun daha ağır olmasına sebep olmaktadır.

Lodos

Lodos, ruhsal ve bedensel açıdan insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca uykusuzluk veya aşırı uyku hali, mide ağrısı, baş ağrısı, iştahsızlık veya aşırı iştahlı olma durumu, huzursuzluk ve yorgunluk gibi etkileri olan lodosun en belirgin ve vücudu en olumsuz etkileyen sonucu ise vücutta ödem oluşmasına sebep olmasıdır.

İlaç Alımı

Kan basıncı düzenleyici gibi bir takım ilaçlar damarlardan ayrılmakta olan sıvının hızının ayarlanmasını etkilemekte ve sonuç olarak vücutta ödem oluşumuna sebep olmaktadır.

Tuzlu Besinlerin Tüketilmesi

Vücut dokularının illaki tuza ihtiyacı olmaktadır ancak aşırı miktarda tuz tüketilmesi sonucu olarak vücutta ödem oluşumu söz konusu olmaktadır. Fazla tuz tüketimi ile vücut tuzu yapısında suyu tutması ve seyreltmesi ile vücutta ödem oluşmaktadır.

probiyotik-besinler

Adet Görme ve Hamilelik

Adet döneminde ve hamilelik sürecinde hormon seviyelerinde değişim yaşanmakta ve vücuda giren sıvı ile atılan sıvı dengesini etkileyerek ödem oluşmasına neden olmaktadır.

Dağ Sporları

Dağ sporu ile ilgilenen sporcularda çıkılan yüksekliğin artması ile vücut sodyum ve suyu daha fazla miktarda tutmakta ve böylece vücuttaki sıvı miktarının artması ile ödem oluşumuna sebep olmaktadır.

Vücutta Oluşan Ödemin Belirtileri Nelerdir?

Ödem daha çok kollarda ve bacaklarda görünmektedir. Elde oluşan ödem de takılar sıkmaya başlamaktadır. Ayaklarda görülen ödemde ise ayakkabıların olması zorlaşmaktadır. Bununla beraber Vücutta belirgin olan şişlik sonucunda bölgeye baskı uygulanması halinde çökme oluşması ile vücutta ödem olduğu tespit edilebilmektedir. Vücutta oluşan ödemin yukarıda belirttiğimiz sebepleri ile birlikte bazı rahatsızlıklar sonucunda da görüldüğü bilinmektedir. Bu nedenle vücutta oluşan ödem sonucunda hemen bir doktora başvurulmalı ve doktorun kontrolü sonucunda gerekli tüm tetkikler yapılmalıdır. Bu tetkikler sonucunda ödem oluşan bölgede herhangi bir hastalık belirtisi tespit edilmemesi halinde bu ödemler  idiyopatik ödem yani sebebi bilinmeyen ödem olarak adlandırılabilir.

 Vücutta Ödem Oluşumuna Sebep Olan Rahatsızlıklar Nelerdir?

  • Aşırı kilo hali
  • Stres
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Kalp ve damar rahatsızlıkları
  • Hormonal bozukluklar
  • Karaciğer rahatsızlıkları

odemi-nasil-atabiliriz-2-1476095758424_634x350

Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır ve Ödem Oluşması Nasıl Önlenebilir?

Makalemizin başında ödemin ne olduğudan ve hangi besinleri tüketerek vücuttaki ödemden kurtulabileceğimizden bahsetmiştik. Makalemizin devamında ise vücudumuzdaki odemi atabilmenin kolay yöntemlerine değineceğiz.
Ödem bazı rahatsızlıklara göre farklılık göstermektedir. Bu durum davücudun farklı bölgelerinde ödem oluşabilmektedir. Ödemin tedavi sürecinde öncelikli olarak hastalığı oluşturan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Vücutta ki ödem çok ileri boyutta ise ödem söktürücü medikal ilaçlar tercih edilebilir. Bu ilaçlar çoğunlukla aynı zamanda idrar söktürücülerdir. Bazı durumlarda ise vücuttaki ödem cerrahi müdahaleler ile de çıkarılabilir.

  • Ödem oluşumunu en çok tetikleyen nedenlerden biri de uyku düzeninin bozuluyor olmasıdır. Günde ortalama olarak yedi ila sekiz saat uyumaya özen gösterilmelidir.
  • Rahatlatıcı, lenfatik masajlar dolaşımın hızlanmasına ve dolayısıyla vücutta ödemin azalmasına yardımcı olmaktadır.
  • Tüketilen şeker miktarının aşırı olmaması gerekmektedir. Şekerin sindirilmesi için fazla miktarda su gerekmekte ve sonuç olarak vücut bu suyu tutarak ödem oluşmasına neden olmaktadır.
  • Meyve grubundan kiraz, karpuz, kayısı ve ananas; sebze grubundan ise yeşil yapraklı sebzeler vücutta ki fazla suyun yani ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır. Ancak özellikle ananas ve karpuz tüketimi ölçülü olmalıdır.

Odem-atmak-icin-bu-besinleri-tuketin-f555db4715434740be3818a223f76f9f

  • Eğer herhangi bir sağlık problemi yaşanmıyor ise gün içerisinde kiraz sapı, biberiye, ısırgan otu ve funda yaprağı tüketilebilir ve böylece ödemin azaltılmasına yardımcı olunabilir.
  • Düzenli egzersiz programları ile vücutta sıvı dengesinin düzenlenmesine yardımcı olmakta ve ödem oluşmasına engel olmaktadır. Ancak fiziksel aktivite boyunca nabzın kontrol edilmesi gerekmektedir. Ayrıca fiziksel aktivite vücuttan ter yoluyla toksinlerin ve ödemin atılmasına yardımcı olmaktadır. Gün içinde bir saat tempolu yürüyüş yaparak hem metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacak hem de vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olacaksınız.
  • Yemeklere gerektiği kadar az miktarda tuz kullanılmalı ve ekstra tuz ilave edilmemelidir. İsteğe göre baharatlar ile tatlandırılarak tüketilmelidir. Ayrıca yoğun miktarda tuz içermekte olan konserve, turşu, salamura, şarküteri ürünleri, salça ve  dondurulmuş gıdaların tüketilmesi de vücutta ödem oluşmasına sebep olabileceğinden dikkatli tüketilmesinde yarar sağlanacaktır.

tuz

  • Ara öğünlerden herhangi birinde kefir ya da probiyotik yoğurt tüketilmesi gerekmektedir.
  • Vücuttan ödem atılması sürecinde asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Su içmeyi tercih ederek ödem atılması sağlanabilir.
  • Su içmek oldukça önemlidir. Asitli içeceklerle birlikte aşırı şekerli ve alkol tüketiminden de uzak durulması gerekmektedir. Gün içinde ortalama olarak 2 ila 2,5 litre su tüketilmesi ile vücuttan fazla suyun atılması sağlanacaktır. Ayrıca su tüketimi sindirim sisteminde meydana gelen sorunların sonlandırılmasında da önemli bir çözüm yolu sunmakta ve vücuttaki toksinlerin atılmasında da yardımcı olmaktadır.
  • Sağlıklı kilonuzda stabil kalmaya çaba sarf etmelisiniz. Aşırı kilo olduğunda damarların üzerinde ekstradan bir basınç oluşmakta, dolaşım yavaşlamakta ve vücuttaki sıvı dengesi bozularak ödemin oluşmasına neden olmaktadır.

Bilgi: Tuz kullanımı ile ilgili daha detaylı bilgilere “Tuz Kullanımı ve Tuzun Zararları” başlıklı makalemizden linki tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Ayak Bölgesinde Ödem Neden Oluşur?

Aşırı derecede sıcaklar ve nem sebebiyle bir çok kişi için yaz mevsimi kabus olmaktadır. Yüksek hava sıcaklıkları beraberinde bazı hastalıkları getirdiği gibi ayakların şişmesi ile sonuçlanan ödemi de getirmektedir. Yaşanan bu ayak şişmesi hafife alınmakta ancak oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bunun nedeni ise ayak şişmeleri bazı rahatsızlıkların sinyalini verebiliyor olmasıdır. Ayak şişmesi sonucunda bir sağlık uzmanına başvurulması oldukça önemlidir. Çünkü ayak şişmelerinin altında ciddi sağlık problemleri yatıyor olabilir.

Yaz mevsiminde hava sıcaklıklarının etkisini artırması sonucunda vücut bazı değişiklikler göstermektedir. Sıcak, dokularda su toplanmasına sebep olmakta ve en çok etkisini ise ayak bölgesinde göstermektedir. Özellikle aşırı sıcaklarda yaşanmakta olan terleme , sıvı ihtiyacının artıyor olması, yüksek derecedeki sıcaklıklara bağlı olarak damarlarda genişleme yaşanıyor olması ve vücutta tuz birikimi olması ile ellerde ve ayaklarda şişliklerin oluşmasına sebep olabilmektedir.

Bununla birlikte KC rahatsızlıkları, kalp rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği ve hipertansiyon gibi bazı ciddi rahatsızlıklar da ayak şişmelerine sebep olabilmektedir. Ayrıca varis olarak adlandırılan bacak damarlarındaki genişleme, obezite ve aşırı kilo durumları da yaz mevsiminde ayaklarda şişme yaşanmasının sık görülen sebeplerinden sayılmaktadır.

feet-186238_1280_660x330

Sistemimize kayıtlı diyetisyenler:

Ayak ve Bileklerdeki Şişkinliği Azaltmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

  • Rahat terlikler ve ayağınızı sıkmayan ayakkabılar giymelisiniz.
  • Bacaklarınız kalça seviyenizden yukarıda olacak şekilde oturmalı ya da uzanmalısınız.

images Ödem Nedir, Neden Olur ve Ödem Söktürücü Besinler Nelerdir?

  • Lastik bantlı çorapları giymekten kaçınmalısınız.
  • Sıkı iç çamaşırları ve pantolonlar giymemelisiniz.
  • Sıcak havalarda fazla dışarıya çıkmamalısınız.
  • Tercihen sol tarafınıza doğru yatmalısınız.
  • Fazla tuzlu gıdalar tüketmemelisiniz.
  • Gün içinde en az iki ya da üç litre sıvı tüketmelisiniz.
  • Kısa mesafelerde yapılan yürüyüşler sizin için faydalı olacaktır.
  • Ayrıca oturduğunuz yerden ayak bileklerinizle daireler çizerek egzersiz yapmanızda iyi gelecektir.

Ayak Şişmelerinin Sebepleri Nelerdir?

Yaz Aylarında ki Gebelikler Ayak Şişmelerine Sebep Olmaktadır

Gebelik sürecinde vücut normal zamanlara göre daha fazla oranda sıvı tutmaktadır. Bu sebeple hamilelik sürecinde vücudun tuttuğu sıvı en çok ayaklarda yaşanmakta ve ayak şişmesi ortaya çıkmaktadır. Özellikle gebelik yaz aylarına denk geliyor ise kış aylarına göre vücut daha fazla su tutmaktadır. Bu durum sonucunda gebelik yaşayan anne adaylarında ayak şişmeleri daha fazla yaşanmaktadır. Daha detaylı bilgi için gebelik beslenmesi yazımız rehber niteliğindedir.

Ortapedik Sorunlar Ayak Şişmelerini Tetiklemektedir

Yaz mevsiminde oldukça sık seyahat planları yapılmaktadır. Bu seyahatler de çoğunlukla gezinti odaklı olması sebebiyle uzun süre yürüme ve seyahate bağlı oluşabilecek ortopedik sorunlar ise ayaklarda şişme problemlerinin yaşanmasına neden olabilmektedir. Eklem bölgesi ve çevresinde yer alan dokuların zarar görüyor olması da en ciddi ortopedik rahatsızlıklar olarak sayılabilir. Çok yürümenin ayak şişmelerine sebep olabildiği gibi gün içerisinde uzun müddet hareketsiz kalmak, uzun süren yolculuklarda ki hareketsizlik, sürekli oturuyor olmak ve işi gereği sürekli sabit bir şekilde ayakta kalmak yine ayaklarda şişme yaşanmasına sebep olan faktörler arasında yer almaktadır.

Diyabet Hastaları Risk Grubunda Yer Alıyor

Diyabet hastalığı, ayak şişmelerine sebep olan önemli ve ciddi rahatsızlıklardan biri olarak bilinmektedir. Diyabet oranı yüksek olan durumlarda ayaklarda uyuşma, yanma ve en önemlisi de şişme gibi semptomlar görülebilmektedir. Bunun gibi durumlarda özellikle ayak şişmeleri uzun süreli yaşanıyorsa bir sağlık uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Alerjiler Riskli

Alerjik durumlar ayak şişmelerinde en önemli etliye sahip olan rahatsızlıklardan biri olarak görülmektedir. Herhangi bir sebeple dahi oluşan alerjik durum sonucunda ayak şişmeleri yaşanmaktadır. Bununla birlikte ayaklarda ortaya çıkan iltihabi enfeksiyonlar yine ayak şişmelerinin sebepleri arasında yer almaktadır.

Ayak Şişmelerinde Tedavi Nasıl Yapılmaktadır?

Ayak şişmelerinde uygulanacak olan tedavi yöntemleri hastaya ve ayak şişmesine sebep olan etkiye göre değişkenlik göstermektedir. Bu durumda ayaklarda oluşan şişmenin ciddiye alınması ve şişmelere neden olan semptomların bir sağlık uzmanı tarafından araştırılması hastanın sağlığı açısından oldukça fazla önem taşımaktadır. Ayak şişmesi sorununun tedavisi aşamasında çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Ancak bu tedavi yöntemleri hastaya göre değişkenlik göstermektedir.

Ayrıca uygulanacak olan tedavinin yanı sıra kendi evinizde de uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemlerle ayak şişmelerini önleyebileceğiniz yöntemler vardır. Bu yöntemlere birlikte göz atalım:

o

  • Ayaklarda şişme yaşanmaması için sabit kalmamak ve mümkün olduğunca hareket etmek gerekmektedir.
  • Ayakta kalıyor olmak zorunlu ise olduğunuz yerde yapacağınız egzersizler ile ayak şişmelerinin önüne geçebilirsiniz. Bunun için olduğunuz yerde parmak uçlarınıza doğru yükselip alçalarak minik egzersizler ile önlemiş olacaksınız.
  • Gün içerisinde ayaklar uzatılarak dinlendirildiğinde ayak şişmelerinin önüne geçebiliyor olacaksınız. Ayrıca ayaklar uzatıldığında altına yüksekçe bir yastık koyulabilir.
  • Özellikle yaz mevsiminde aşırı sıcakların hakim olduğu zaman dilimlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.
  • Ödem oluşmasının en önemli sebeplerinden biri olan tuzdan ve yoğun tuz içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Soğuk uygulamaların ve soğuk kompreslerin ödemi azaltma özelliği mevcuttur. Bu sebeple ayaklarda şişme yaşandığı durumlarda buzlu su ile doldurulmuş olan bir kovada ayaklar yaklaşık 20 dakika kadar bekletilebilir.
  • Bir sağlık uzmanı tarafından önerilmesi halinde ayak masajları uygulanarak ayak şişmelerinin önüne geçilebilir.

 

Ödem Söktüren Bitki Çayları ve İçecek Tarifleri

Zayıflama sürecinde diyet  çeşitleri seçiminizi yaparken programlardan doğru verimle faydalanmanızdaki en büyük yardımcılarından biridir bitki çayları. Ancak bitki çaylarının kilo vermenin yanısıra en bilindik özelliklerinden biri de ödem söktürücü olmasıdır. Çaylar diyetsiz aç kalarak yada bazı besinleri tüketerek vücuttan atımı zor olan ödemin vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olacaktır. Bizler de bu başlık altında Prof. Dr. Canan Karatay`dan bitki çayı tarifleri paylaşıyor olacağız.

Uzmanlara göre vücutta buluna yağ dokularının içinde önemli miktarda vücut sıvısı yani ödem, kilo vermek istendiğinde vücuttan atılmadığı süre boyunca başarılı sonuçlara ulaşmak imkasız olmaktadır.

Hemen hemen herkesin evinde bulunan bazı besin maddeleri ile pratik olarak hazırlayabileceğiniz bitkisel çaylar ile vücudunuzdan ödem atmak sizin için çok da zor olmayacak. Birçok vegan diyeti arasında da yeşil çayın önemi ve şişkinliği azaltmasına da oldukça vurgu yapılır.

Ödem Atmaya Yardımcı Olacak Tarifler

gribe_karsi_etkili_bitki_caylari_1507203357_3129

Ödem Söktürücü Bitkisel Çay Tarifi  1. Alternatif

Ödem Söktürücü Bitkisel Çay Tarifi İçin Malzemeler

  • Bir tutam ısırgan otu
  • Bir tutam mısır püskülü
  • Sekiz ila on adet kiraz sapı
  • Üç ya da dört adet defne yaprağı
  • On adet maydanoz sapı
  • Bir litre su

Ödem Söktürücü Bitkisel Çay Tarifinin Hazırlanışı

Kaynamakta olan bir litre suyun içerisine tüm malzemeler belirtilmiş olan ölçülerde ilave edilir ve daha sonra yaklaşık olarak 15 ila 20 dakika kadar daha kaynatılır. Kaynattıktan sonra ise süzülür ve ılık olarak tüketilebilir. Ödem söktüren bitkisel çay gün içerisinde en az üç defa içilebilir.

Ödem Söktürücü Bitkisel Çay Tarifi 2. Alternatif

Ödem Söktürücü Bitkisel Çay Tarifi İçin Malzemeler

•    Bir su bardağı ile süt
•    Bir demet ince kıyılmış maydanoz

Ödem Söktürücü Bitkisel Çay Tarifinin Hazırlanışı

Bir bardak sütün içerisine, bir demet ince kıyılan maydanoz ilave edilir ve elde edilen karışım ocağa alınır ve süt yarıya kadar indiğinde hafif ateşte biraz daha kaynatılır. Ödem söktürmek için tüketildiğinde bu çaydan gündüz saatlerinde iki saat aralıklarla sadece bir iki çay kaşığı kadar içilmelidir.

Ödem Söktürücü Bitkisel İçecek Tarifi 3. Alternatif (Yeşil Smoothie)

Yeşil Smoothie İçin Malzemeler

Healthy green smoothie with spinach in a jar mug against a wood background

  • Üç adet orta boy yeşil elma
  • 200 gr. kadar körpe ıspanak
  • Beş gram taze zencefil
  • Dört yemek kaşığı ile yoğurt
  • Yarım su bardağı ile demlenmiş yeşil çay
  • Bir tatlı kaşığı ile bal

Yeşil Smoothienin Hazırlanışı

Bol su ile yıkanmış olan ıspanak yaprakları salata kurutucusunda iyice kurutulur. Kabuğu ince bir şekilde soyulmuş olan taze zencefil küçük parçalar halinde kesilir. Bol su ile yıkanmış ve kurulanmış olan yeşil elmalar ise dört eşit parçaya bölünür ve çekirdekli olan kısımları çıkartılır. Yeşil çay yaprakları sıcak suda demlenir ve daha sonra süzülerek soğuması için kenarda bekletilir. Körpe ıspanaklar, yoğurt, bal, demlenmiş yeşil çay ve zencefil parçaları bir blendera alınır. Dilimlenmiş olan kabuklu yeşil elmalar tek tek çalışmakta olan blendera ilave edilir ve tüm malzemeler hafifçe pütürlü kalacak şekilde blenderdan geçirilir ve kalorisi düşük ancak ödem atmanızda büyük etkilere sahip olan yeşil smoothie elde edilir ve çok bekletilmeden taze çekilmiş hali ile hemen tüketilir. 

Ödem Söktürücü Bitkisel İçecek Tarifi 4. Alternatif (Pancarlı Smoothie)

Pancarlı Smoothie İçin Malzemeler

  • 200 gr. kadar kırmızı pancar (tercihe göre önceden haşlanmış olabilir)
  • Bir tatlı kaşığı ile taze sıkılmış limon suyu
  • 100 gr. kadar çilek
  • 100 gr. kadar yoğurt
  • Çeyrek demet ile maydanoz
  • 10 gram kadar taze zencefil

Pancarlı Smoothienin Hazırlanışı

 İsteğe göre önceden haşlanmış olan kırmızı pancarların kabukları ovarak çıkartılır ya da alternatif olarak incecik soyulabilir. Küçük parçalar şeklinde doğranır. Diğer yandan bol su ile yıkanmış ve uç kısımları alınmış olan çilekler ortadan ikiye kesilir. Yoğurdun suyu süzülür. Kabuğu ince bir şekilde soyulmuş olan taze zencefil küçük parçalar şeklinde doğranır. Maydanozun yaprakları ise tek tek ayıklanır. Yoğurt, limon suyu, maydanoz yaprakları, çilek, zencefil ve son olarak kırmızı pancar blendera alınır ve tüm malzemeler tamamen sıvı hale gelene kadar blenderdan geçirilir ve taze taze tüketilir.

smoothie-tarifi-1

Öneri: Taze sıkılmış olan meyve ve sebze sularının blenderdan geçirilir geçirilmez hemen tüketilmesi gerekmektedir. Bekletilmesi halinde içeriğinde tüm mineraller ve vitaminler etkisini kaybederek direk şeker ya da su tüketimi söz konusu olabilmektedir.  

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Kaydet

Soru - Cevap

Leave a Reply

*Yorumlara cevap verebilmek için hesabınızın olması gerekmektedir. Buraya tıklayarak hesap oluşturabilirsiniz.